Βέροια: Η πέστροφα του Τριποτάμου εκπέμπει SOS!

Σε κίνδυνο βρίσκεται η πέστροφα του Τριποτάμου, η οποία ζει δίπλα στον τοπικό πληθυσμό εκατομμύρια χρόνια και χρειάζονται μέτρα για την προστασία της. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Βέροιας από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Πέλλας σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας ΔΑΟΚ, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τον Δήμο και το σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου.  

Όπως ανάλυσε στην τοποθέτησή του ο Απόστολος Αποστολίδης, Καθηγητής Τομέα Ζωικής Παραγωγής, (Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.), η περιορισμένη έκταση διαβίωσης της πέστροφας στον Τριπόταμο, η παράνομη αλιεία, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις (καταστροφή περιβάλλοντος) έχουν μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό της και υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισής της και είναι αναγκαία η λήψη διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της.

Μιλώντας για την πέστροφα του Τριποτάμου, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι ο μικρός πληθυσμός της είναι ευάλωτος σε καταστροφές και πρόσθεσε ότι μετά από γενετικές έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι τα χαρακτηριστικά της πέστροφας του Τριποτάμου είναι μοναδικά (μοιάζουν με αυτά της πέστροφας της Αράπιτσας) και αξίζει να αποκτήσει την δική της ονομασία. 

 Για την φθίνουσα πορεία του πληθυσμού πέστροφας στον Τριπόταμο, μίλησε και η Μαρία Χειμωνοπούλου, (Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας»). Η κ. Χειμωνοπούλου, μίλησε για τον ρόλο του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας και στην συνέχεια παρουσίασε συμπεράσματα από την παρακολούθηση του πληθυσμού άγριας πέστροφας στον Τριπόταμο. Συγκεκριμένα είπε ότι η συρρίκνωση της παρόχθιας βλάστησης, τα αστικά λύματα που πέφτουν στο ποτάμι, η παράνομη αλιεία, τα απόβλητα και τα φερτά υλικά και οι απολήψεις νερού, οδήγησαν στην μείωση του πληθυσμού της πέστροφας. "Αυτό που κάνει ο καθένας μας, πρέπει να το κάνουμε σωστά" είπε ως ένα μέτρο για την προστασία των ψαριών του ποταμού και πρόσθεσε: "Κάτι που δεν είναι δικό μας, το προστατεύουμε και το σεβόμαστε". 

Τις ομορφιές του ποταμού Τριποτάμου αλλά και τις ασχήμιες που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση, ανέδειξε ο Νίκος Ασλάνογλου (εικονολήπτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου : 1) του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, 2) της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, 3) του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας»). Μέσα από φωτογραφικό υλικό, παρουσίασε τα όμορφα σημεία του ποταμού, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αναψυχή των κατοίκων αλλά και την ζημιά που προκαλούν οι άνθρωποι είτε πετώντας ψόφια ζώα και σκουπίδια είτε λύματα αποχέτευσης. Κεντρικό μήνυμα στην ομιλία του ήταν ότι επειδή η πέστροφα ζει μόνο σε καθαρό νερό, μπορεί να αποτελέσει ένα είδος δείκτη προστασίας (η μείωση του πληθυσμού της είναι ένα καμπανάκι). 

Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την Δέσποινα Σπορέλα-Δαμασιώτη (Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, ΔΑΟΚ, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας) η οποία παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο για το ψάρεμα στα γλυκά νερά. Στην τοποθέτησή της παρουσίασε το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται στην ερασιτεχνική αλιεία όπως για παράδειγμα τι μέγεθος πρέπει να έχουν τα ψάρια, ποια εποχή του χρόνου επιτρέπεται η αλιεία τους, ποια εργαλεία επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται, τι ποσότητες επιτρέπεται να αλιεύσει ένας ερασιτέχνης ψαράς και ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες (από 587 έως 2935 ευρώ πρόστιμο, έως 3 μήνες φυλάκιση και κατάσχεση αλιεύματος και εργαλείων). Η κ. Σπορέλα σημείωσε κλείνοντας ότι η αλιεία πέστροφας στον Τριπόταμο και την Αράπιτσα, απαγορεύεται τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, για λόγους προστασίας.

{jlex}flickr:72157693788394022{/jlex}