Με μέτρο η χρήση έξυπνων συσκευών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας - Ενημερωτική εκδήλωση του ΚΑΠΑ Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Κ.Α.Π.Α. Δ. Βέροιας, διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Παιδιά, Γονείς και Έξυπνες Συσκευές». Για το θέμα μίλησαν, η νηπιαγωγός Δώρα Τριανταφυλλίδου, η ψυχολόγος Φένια Σουρμελίδου και η λογοθεραπεύτρια Ελένη Λιάκου.

Τα συμπεράσματα και από τις τρεις ομιλίες είναι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και έξυπνων συσκευών στα παιδιά προσχολικής αγωγής δημιουργεί προβλήματα στον λόγο τους, εθισμό, μυοσκελετικά προβλήματα, οφθαλμολογικά προβλήματα, προβλήματα στον ύπνο και την διατροφή, διάσπαση προσοχής, τα οδηγεί στην μοναξιά και κάποιες φορές σε κατάθλιψη. 

Από την χρήση έξυπνων συσκευών, υπάρχουν και θετικά όπως ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η ευκολότερη πρόσβαση στην γνώση, η βελτίωση παιδιών με δυσλεξία και η αύξηση ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. 

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς, σύμφωνα με τις τρεις ομιλήτριες, είναι να επιτρέπουν την σωστή χρήση, βάζοντας όρια. Ενδεικτικά, υπογραμμίσθηκε ότι παιδιά 3-5 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές έως 30 λεπτά, 6-10 ετών έως 60 λεπτά και 10-13 έως 90 λεπτά την ημέρα. Επίσης τονίστηκε ότι οι γονείς πρέπει να έχουν κοινή γραμμή, να δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, σχετικά με την χρήση κινητών ή υπολογιστών, να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους (τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα) και να δίνουν εξωτερικά ερεθίσματα στα παιδιά τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Βέροιας Στέργιος Διαμάντης. 

Πριν τις ομιλίες παίχθηκε ένα βιωματικό σκετσάκι.

Για όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και για κάποιους λόγους δεν τα κατάφεραν, μπορούν να τις δούν στο παρακάτω βίντεο

{jlex}flickr:72157669586326898{/jlex}