Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

"Η ημέρα αυτή αποτελεί ένα «ευχαριστώ» στον εθελοντή αιμοδότη που προσφέρει δωρεάν το αίμα του, αλλά και μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη για τακτική αιμοδοσία.

Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες: Πότε μπορώ να δώσω αίμα, πότε όχι και ακόμα 24 συχνές ερωτήσεις

Τί γνώμη έχεις για την αιμοδοσία ; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως δεν είναι κατά, απλά οι ίδιοι δεν το κάνουν ποτέ.

Και όλα αυτά πριν έρθει η ώρα να χρειαστείς τυχόν αίμα και τότε να βιώσεις το τί σημαίνει το να σου προσφέρουν απλόχερα ζωή...

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις το ίδιο ; Μήπως πρέπει τώρα να γίνεις αιμοδότης ; Η διαδικασία είναι απλή και μπορείς να σώσεις αρκετούς συνανθρώπους σου και κάποτε ίσως και τον ίδιο σου τον εαυτό !!!

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα ;Μπορείς να το κάνεις εαν...

-είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες .

-ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.

-είσαι υγιής . Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπιες για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή -έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.

-Παρά τις καλύτερες προθέσεις που μπορείς να έχεις, δυστυχώς υπάρχουν καταστάσεις που δεν σου επιτρέπουν να δώσεις αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Διάβασε για αυτές πριν επισκεφτείς κάποια αιμοδοσία και βεβαιώσου ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά.

Δεν θα μπορείς να δώσεις αίμα εάν:

-δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία -δεν έχεις φάει κάτι τρείς –τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις -έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες -εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία

-είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες -έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες

-είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες -θηλάζεις το μωρό σου

-είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά   -υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη

-εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη

-παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια.

Για οποιαδήποτε απορία, συζήτησε το με τον υπεύθυνο αιμοδοσίας. Οι ειλικρινείς σου απαντήσεις είναι ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας !!!

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας έχουν υποχρέωση έναντι των ασθενών που μεταγγίζουν να παρέχουν ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ organic life

Η Ε.Λ.Β. υπενθυμίζει ότι όσοι επιθυμούν να δώσουν αίμα, μπορούν να απευθύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου τις ώρες 09.00- 13.00μμ και 18.00 – 20.00 όπως και το Σαββατοκύριακο 10.00- 13.00 και να δηλώνουν πως πρόκειται για την Τράπεζα Αίματος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Υπεύθυνη Αιμοδοσίας Χατζίδη Αικατερίνη Α΄ Αντιπρόεδρος Τηλ: 6974174331".