Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας για τον Δεκαπενταύγουστο

Χιλιάδες προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ζήσουν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης για μια ακόμη χρονιά, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες και εκδηλώσεις στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018.

Η 1.606η Πανηγυρική Εορτή του Δεκαπενταύγουστου, που θα γιορταστεί φέτος, αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του ελληνισμού στον Πόντο.

Στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου φέτος στο Ιερό Προσκύνημα θα γίνει η επίσημη υποδοχή των ιερών εικόνων μαζί με τις αντιπροσωπείες των ΔΣ των ομώνυμων σωματείων. Η έλευση των εικόνων στέλνει στους απανταχού Πόντιους το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας και της αγάπης για την αλησμόνητη πατρίδα.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Λεωνίδα Ιασονίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην μεταφορά των κειμηλίων της Παλαιφάτου Βασιλικής Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά και βοήθησε στην ανιστόρηση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 14 Αυγούστου (ώρα 16:00) με διανομή νηστίσιμης πατροπαράδοτης σούπας, ενώ στις 17:45 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή των εικόνων. Θα ακολουθήσει Μέγας Εσπερινός και λιτάνευση των τριών εικόνων. Η πρώτη μέρα κλείνει με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων (ώρα 21:00).

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο (ώρα 07:00), θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα. Στις 10:30 θα διεξαχθεί η επίσημη λιτάνευση των αγίων εικόνων και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στις 11:15 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λεωνίδα Ιασονίδη, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Κικώτη, και στις 12:30 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Επίσης, για μια χρονιά ακόμη θα δοθούν υποτροφίες από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

Πηγή: http://www.pontos-news.gr