Το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ εκπέμπει SOS (βίντεο)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι αλλά και αυτά που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ, ανέδειξε σε συνέντευξη τύπου το Σωματείο Εκτάκτων Εργατοτεχνιτών Εργοστασίου Ζάχαρης Πλατέος.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να σταματήσει τις επόμενες ημέρες η λειτουργία του εργοστασίου. Όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Φυλακτάκτης, παρότι το καμίνι έχει ανάψει, δεν γίνεται κατεργασία ζάχαρης λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και τα ζαχαρότευτλα παραμένουν στα χωράφια. «Θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και πότε θα πληρωθούμε» τόνισε ο κ. Φυλακτάκτης και εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη ολόκληρο τον μισθό του Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση εργασίας και την Δευτέρα θα αποφασίσουν για το αν συνεχίσουν την κινητοποίηση τους. «Εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτός ο κύκλος των εργασιών, αυτό το 6μηνο δουλειάς. Είναι δύσκολοι οι καιροί. Οι τοπικοί βουλευτές προσπάθησαν να βοηθήσουν αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να χτυπήσουν πόρτες» τόνισε ο κ. Φυλακτάκτης.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ακόμη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Ταχματζίδης και τα μέλη του Σωματείου Δημήτρης Μαντζιάρης (αντιπρόεδρος) και Βασίλης Κεσόγλου (γραμματέας).

«Χρόνια πολιτικής ατολμίας, κρατικού παρεμβατισμού, επιδοτήσεων, ποσοστώσεων, και κακοδιαχείρισης, έφτασαν την ΕΒΖ με 270 εκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία στραγγαλίζουν την εταιρεία. Ενώ η ΕΒΖ είναι πριν την πτώχευση, η χώρα τριπλασίασε τις εισαγωγές ζάχαρης. Οι παραγωγικές δραστηριότητες είναι στο μηδέν, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και βρισκόμαστε σε κατάσταση κινητοποιήσεων» είπε ο κ. Ταχματζίδης και πρόσθεσε: «Είναι μια ευκαιρία να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Κάνω έκκληση στο πολιτικό προσωπικό να δει το θέμα σοβαρά».