Το ιστορικό ενός πλατανιού στην Πλατεία Παλαιού Ηρώου Μακροχωρίου

Του Παναγιώτη Αρβανίτη

Αυτό το δένδρο (πλατάνι), βρισκόταν στην πλατεία παλαιού Ηρώου του χωριού Μακροχωρίου. Από αναφορές παλιότερων η ηλικία του μέχρι αυτήν την στιγμή που εικονίζεται στην φωτογραφία αριθμεί περί τα 200 και πλέον χρόνια. Κοσμούσε μαζί με ένα νεότερο του την πλατεία του χωριού όπου μαζευόταν τα ρουγκάτσια, για να χορέψουν στις εκδηλώσεις, στέγαζε ένα περίπτερο του Μπάρμπα Αναστάση, έριχνε τον ίσκιο του σε μια βρύση, από όπου έπαιρναν νερό οι μανάδες μας. Γενικά αυτό το δένδρο με το αντίκρισμα του έφερνε αναμνήσεις σε όλους τους συγχωριανούς μου.

Είχε την τύχη - ατυχία να το κτυπήσει κεραυνός ακριβώς στην μέση του κορμού του, παρόλα αυτά άντεξε σε πείσμα του χρόνου και έζησε τουλάχιστον άλλα 100 και πλέον χρόνια κτυπημένο. Δεν μπόρεσαν τα στοιχεία της φύσης να το καταστρέψουν, όπως και το νεότερο του. Όμως δεν υπολόγιζε ότι πέρα από την φύση υπήρχε και η αδιαφορία του ανθρώπου. Έτσι το νεότερο του έχοντας ύψος πάνω από 20 μέτρα ξαφνικά ξεράθηκε. Το της φωτογραφίας, κάποια Κοινοτική αρχή, προκειμένου να στηρίξει μια σκεπή σε ένα «δήθεν» αναψυκτήριο που έγινε δίπλα του, τρύπησε το τεράστιο κλαδί (στα δεξιά της φωτογραφίας) και εκεί στήριξε ένα άψυχο κτίσμα. Έτσι άρχισε η φθορά του.

Μια άλλη Δημοτική αρχή αυτήν την φορά, που η κεφαλή της δεν κατοικεί στο χωριό μας, συνεπικουρουμένη από ντόπιους ειδήμονες, ήρθαν και έκοψαν τα πληγωμένα χοντρά κλαδιά, και που φυσικά δεν έτυχαν σωστής αντιμυκητισιακης φροντίδας και το κατάντησαν όπως στην πιο κάτω φωτογραφία.

platani2

Αυτό, παρόλα τα δεινά των ευκαιριακών καρπωτών της ξυλείας, μέσα από την τρύπα που του άφησε ο κεραυνός, μάζεψε φύλλα και νερό και τα μετέτρεψε σε χώμα και πέταξε νέα κλαδάκια. Εδώ ήρθε ο άλλος ανθρώπινος παράγοντας, τα μικρά παιδάκια, παίζοντας ανέβαιναν και έσπασαν την προσπάθεια του να αναστηθεί.

Έτσι λοιπόν σήμερα 14/12/2018 (καλώς) η σημερινή κοινοτική και δημοτική αρχή έκανε αυτό έπρεπε, σε θλίψη όλων των κατοικουντων γύρω του και αφαίρεσε το «δολοφονημένο» από την ανθρώπινη νοημοσύνη πλατάνι και φύτεψε ένα νέο αντικαταστάτη του... Ελπίζουμε οι νεότερες γενιές να σεβαστούν αυτό το σύμβολο της φύσης, το νέο μας ΠΛΑΤΑΝΙ στην πλατεία.

platani3