Αντισυλληπτικά χάπια ή προφυλακτικά; Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;

Η αντισύλληψη αποτελεί το νούμερο ένα πονοκέφαλο στη σεξουαλική ζωή ζευγαριών που δεν θέλουν να γίνουν γονείς. Η συζήτηση κινείται κυρίως γύρω από τις δύο βασικές μεθόδους, τα αντισυλληπτικά χάπια που απευθύνονται στις γυναίκες και τα προφυλακτικά που απευθύνονται στους άντρες. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και δύσκολα μπορεί να ειπωθεί με ευκολία ποια είναι η καλύτερη. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ανάλογα με τη φάση και το είδος της σχέσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους η επιλογή μπορεί να γίνει πιο εύκολα, αν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουμε να περιμένουμε. Άλλωστε, η γνώση γύρω από αυτό το ζήτημα είναι καθοριστική, για να αποφύγουμε όχι μόνο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά αποτελούσαν ήδη από την αρχαιότητα την πιο διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης. Η πρόοδος της τεχνολογίας τα έχει πλέον καταστήσει βολικά, σχεδόν αόρατα και πολύ λεπτά, έτσι ώστε να μη μειώνουν την ευχαρίστηση και να βοηθούν στην αίσθηση οικειότητας. Επιπλέον, κατασκευάζονται και προφυλακτικά, τα οποία δεν είναι με latex αλλά από άλλα αντιαλλεργικά υλικά, όπως πολυουρεθάνη και νιτρίλιο, για όσους παρουσιάζουν προβλήματα αλλεργίας. Τα προφυλακτικά έχουν πολύ υψηλό ποσοστό πρόληψης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, περίπου 90%. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, αν γίνεται σωστή χρήση του προφυλακτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής με αφαίρεση του αέρα και συνδυασμό του με λιπαντικά που έχουν μόνο ως βάση το νερό. Το μεγαλύτερο, όμως, πλεονέκτημα των προφυλακτικών είναι ότι αποτελούν τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης που εξασφαλίζει σε αντίστοιχο ποσοστό και προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο σε περιστασιακές σχέσεις αλλά και στην περίπτωση, όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει κάποιο νόσημα που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, να χρησιμοποιείται προφυλακτικό από την αρχή έως το τέλος της επαφής.

Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό προστασίας από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (περίπου 95%), εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Παράλληλα, έχουν διαπιστωμένα οφέλη στην υγεία των γυναικών, αφού μειώνουν κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας, ενώ είναι και η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και της δυσμηνόρροιας. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα με τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ότι δεν παρέχουν καμία απολύτως προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται από τους γιατρούς η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μόνο σε σταθερές σχέσεις, στις οποίες και οι δύο σύντροφοι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν νοσούν ή είναι φορείς κάποιου σεξουαλικού νοσήματος.

Συνεπώς, η επιλογή ανάμεσα στη μία ή την άλλη μέθοδο αντισύλληψης δεν αποτελεί απλά θέμα άνεσης και ευκολίας του άντρα ή της γυναίκας. Συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα και σοβαρά ζητήματα υγείας και των δύο παρτενέρ, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε ζευγάρι.