Γιορτή για την Οικογένεια και την Μητέρα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια – Βραβεύθηκαν πολύτεκνες μητέρες (φωτογραφίες, βίντεο)

Με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας, διοργάνωσε γιορτή για την οικογένεια και την μητέρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου Βέροιας, το πρωί της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Σαββίδης, ο οποίος μίλησε για την προσφορά της Μητέρας στην Οικογένεια, χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας, αλλά με τη συνδρομή της Εκκλησίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ημαθίας Στέργιος Μουρτζίλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Έλληνες νέοι σταμάτησαν να γεννούν παιδιά επειδή είναι άνεργοι ή το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να ξεκινήσουν μία οικογένεια. «Μίλησε για το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με αναφορές σε στατιστικά στοιχεία. Οι αποφάσεις της πολιτείας και των πολιτικών ενώ θα έπρεπε να ενισχύσουν την οικογένεια και ειδικά την πολύτεκνη οικογένεια αντίθετα την αποδιοργανώνουν. Αντιθέτως η Εκκλησία στέκεται δίπλα την πολύτεκνη οικογένεια ως αρωγός και συμπαραστάτης προσφέροντας από το υστέρημά της» είπε.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων ευλόγησε την εκδήλωση, λέγοντας «αν η οικογένεια είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, της Εκκλησίας και του Έθνους, τότε η Μητέρα δεν είναι μόνο βασικό κύτταρο της οικογενείας, αλλά είναι ακρογωνιαίος λίθος της. Η προσφορά και η αξία της οικογενείας δεν είναι μόνο τα παιδιά που φέρνει στον κόσμο, αλλά και πως τα παιδαγωγεί και τα προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να γίνουν ικανά και χρήσιμα στελέχη της κοινωνίας και της πατρίδας.... Οικογένεια χωρίς θυσίες δεν γίνεται. Η ευθύνη και το βάρος της οικογένειας πέφτει στην γυναίκα, η οποία έχει πολλούς ρόλους και θυσιάζει τον εαυτό της. Οφείλουμε να την τιμήσουμε για την προσφορά της και τις θυσίες της, αφού αποτελεί για όλους μας παράδειγμα ανδρείας και γενναιότητας. Ειδικά όταν είναι πολύτεκνη, αφού οι θυσίες της είναι πολλαπλές… Η πολιτεία είναι απών από την Οικογένεια, αφού βάζει τεκμήρια στα παιδιά…»

Ακολούθησε η ομιλία της συγγραφέως Σταματίας Πάπιστα-Καραγεωργίου, με θέμα «Ανδρεία γυναίκα».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ποίημα με τίτλο «Ανδρεία γυναίκα», που περιέχεται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου των Παροιμιών της Παλαιάς Διαθήκης. «Ένα ποίημα 22 όμορφων στοίχων αφιερωμένων στην γυναίκα, που μιλάει για το μεγαλείο της ανδρείας γυναίκας, που είναι μία αφοσιωμένη συμβία, μια ηρωίδα, μία δραστήρια κι εργαζόμενη σκληρά γυναίκα. Ποια είναι η ανδρεία γυναίκα; Είναι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του άνδρα, έχει αρχοντιά και ομορφιά εσωτερική που χαίρεται να θυσιάζεται αφού αυτός είναι ο τρόπος που αγαπά. Αναφέρθηκε στη Γέννεση, στις απόψεις των αρχαίων φιλοσόφων, στο φεμινιστικό κίνημα, στην ισότητα των δύο φύλων, στις συνέπειες που έχει η αδιαφορία για την οικογένεια κ.α.» είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια μία μαθήτρια από την Νάουσα απήγγειλε το ποίημα «Μάνα γλυκύτατη», ενώ ακολούθησε η προβολή του βίντεο «Μάνα Παναγία μας».

Έπειτα η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολής μας, υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Ζερδαλή, έψαλε ύμνους και τραγούδησε τα τραγούδια Αγνή Παρθένε, Μάνα Παρηγορήτρια και Έχε για Παναγιά.

Στο τέλος βραβεύθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας 7 πολύτεκνες μητέρες, επιδίδοντάς τους οικονομική ενίσχυση, εικόνες και λουλούδια.

Οι μητέρες ήταν οι εξής: Τσέα Μαλαματή 5 παιδιά, Βενιοπούλου Ευμορφία 5 παιδιά, Κοληπέτρη Μάρθα περιμένει το 5 της παιδί, Χριστίδου Αικατερίνη 4 παιδιά, Ιγνατιάδου Μαριάνθη 4 παιδιά, Βασιλείου Αντωνία 4 παιδιά, Λιόλιου Όλγα 4 παιδιά.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωηση οι: ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης, ο Βουλευτής ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, η υποψήφια δήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά, ο πρόεδρος της Venus Αντώνης Μαρκοβίτης, ο πρώην δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Αποστόλης Νεστορόπουλος, ο Ταξίαρχος Υποδιοικητής Ι Μεραρχίας Πεζικού, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταση Μπατσαρά Κλήμης Παπαδόπουλος κ.α.