Έκρηξη χρωμάτων στο Σέλι: Το λευκό του χιονιού βάφτηκε... πολύχρωµο!

Πολύχρωµα σύννεφα σκόνης εµφανίζονταν ανά µία ώρα χθες στον ουρανό πάνω από το χιονοδροµικό κέντρο Σελίου Ηµαθίας. Κόκκινο, κίτρινο, µπλε, ροζ, πράσινο, µοβ, πορτοκαλί και όλες τους οι αποχρώσεις σχηµάτιζαν δυναµικά έργα τέχνης στο γαλάζιο φόντο, που κρατούσαν για δευτερόλεπτα. Μετά έπεφταν σαν πολύχρωµη βροχή πάνω στον κατάλευκο καµβά και όταν το «φαινόµενο» καταλάγιαζε, άφηνε πίσω του πολύχρωµο χιόνι, αλλά και... εµπριµέ µαλλιά, ρούχα και πρόσωπα χαµογελαστών ανθρώπων.

Η «Μέρα µε τα Χρώµατα» πήρε τα... βουνά και έδωσε χρώµα στο λευκό τοπίο, σε ένα πάρτι αισιοδοξίας, ενάντια στο γκρίζο και τη µιζέρια, που διοργανώθηκε χθες στο όρος Βέρµιο, σε υψόµετρο 1.530 µέτρων. Πρόκειται για την αναβίωση του περίφηµου ινδικού Φεστιβάλ «Holi», που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012 η δραστήρια παρεµβατική οµάδα «Sfina» της Θεσσαλονίκης και έχει γίνει ετήσιος θεσµός, έχοντας καθιερωθεί και στην Αθήνα. Η... ορεινή του εκδοχή θα έχει και συνέχεια, καθώς του χρόνου πρόκειται να µεταφερθεί στο χιονοδροµικό κέντρο του Παρνασσού. «Το µήνυµα που στέλνουµε είναι αυτό της χαράς, της αγάπης και της οµοψυχίας. Να µην ξεχνάµε ότι ήµασταν κι εµείς κάποτε παιδιά.

∆εν υπάρχουν µόνο προβλήµατα, άγχος, στρες, κρίση και αδιέξοδα» σηµειώνει στο «Εθνος» ο δηµιουργός της «Sfina», σκηνοθέτης, Μάριος (Ερµητικός) Σπύρογλου, που είδε εκατοντάδες νέους κυρίως ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο κάλεσµα και να συµµετέχουν στο πολύχρωµο φεστιβάλ εµπειρίας.

Οι τελευταίοι µεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και άλλες περιοχές, µε οργανωµένη εκδροµή ή τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Με το εισιτήριο της εισόδου πήραν και ένα σακουλάκι µε χρώµα της αρεσκείας τους, ενώ είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα υπόλοιπα µε 2 ευρώ το καθένα από τον χώρο της εκδήλωσης, που ήταν το γήπεδο ποδοσφαίρου στη βάση του χιονοδροµικού κέντρου.

Εκεί ήταν στηµένη ηχητική εγκατάσταση µε DJ και είχε ετοιµαστεί από νωρίς το πλούσιο πρόγραµµα των εκδηλώσεων, µε παρουσιαστή τον Γιώργο Μαυρίδη. Ανά µία ώρα, από τις 12 το µεσηµέρι ως τις 5 το απόγευµα, δινόταν από τα µεγάφωνα το σύνθηµα για τις ρίψεις, µε την αντίστροφη µέτρηση. Την κατάλληλη στιγµή, εκατοντάδες ζευγάρια χεριών πετούσαν ταυτόχρονα την πολύχρωµη σκόνη στον αέρα και έβλεπαν τα χρώµατα να αναµιγνύονται στον γαλάζιο καµβά και να πέφτουν πάνω τους σαν φυσικό φαινόµενο.

Τα χρώµατα είναι υποαλλεργικά, απόλυτα φυσικά, συνοδευόµενα από τρία πιστοποιητικά καταλληλότητας. Αποτελούνται από καλαµποκάλευρο και χρώµα ζαχαροπλαστικής, και µπορεί κανείς άφοβα να τα εισπνεύσει, να τα καταπιεί, να τα φέρει σε επαφή µε το δέρµα του ή τα µάτια του, να λερώσει τα ρούχα του µε αυτά, καθώς φεύγουν µε ένα απλό πλύσιµο.

Οι διοργανωτές ακολούθησαν το παράδειγµα άλλων χωρών που µετέφεραν το φεστιβάλ στο χιόνι, αλλά προχώρησαν την εκδήλωση ένα βήµα παραπέρα, δηµιουργώντας έργα τέχνης. «Πήραµε το χιόνι και το χρησιµοποιήσαµε ως πρώτη ύλη για να οργανώσουµε δηµιουργικά εργαστήρια τέχνης. Σχηµατίσαµε γλυπτές µορφές µε χιόνι και στη συνέχεια τις χρωµατίσαµε» λέει ο Μ. Σπύρογλου. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε τοίχος για αναγραφή µηνυµάτων, ενώ το πρόγραµµα περιλάµβανε επίσης χορευτικά, µουσική µε DJ, extreme sports διαγωνισµούς και άλλα χάπενινγκ.

Η «Sfina» αυτοσυστήνεται ως µια «παρεµβατική κολεκτίβα ανθρώπων» που δηµιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008, µε στόχο να αποτελέσει «πλατφόρµα απόδρασης» από τη ρουτίνα και τη µιζέρια, µε κοινωνική αναφορά σε θέµατα της καθηµερινότητας. Εκτός από τη «Μέρα µε τα Χρώµατα», έχουν οργανώσει αστικό... κάµπινγκ στον Λευκό Πύργο µε αίτηµα έναν καθαρότερο Θερµαϊκό, έχουν µετατρέψει αστικά λεωφορεία σε κινητά κέντρα διασκέδασης, µε αίτηµα τα νυχτερινά δροµολόγια, κ.ά. Οι Θεσσαλονικείς τούς έχουν δει, επίσης, να παίζουν µαξιλαροπόλεµο στην Καµάρα, να κυκλοφορούν κατά οµάδες κρατώντας µεγάλους καθρέφτες και να προτρέπουν τον κόσµο να κοιταχτεί σε αυτούς κ.ά.

Πηγή: www.ethnos.gr