Βιωματικό σεμινάριο πραγματοποίησε στην Βέροια η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό

Το Σάββατο 6/04 /2019 πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό βιωματικό σεμινάριο από τον σύλλογο ΜΑμΑ(Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό(World Autism Awareness Day).H ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Σκοπός της ήταν η ευαισθητοποίηση ,η κινητοποίηση και η ενημέρωση για θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού .Το θέμα του Βιωματικού Σεμιναρίου ήταν: "Επιστημονική Διαχείριση του Αυτισμού: Παραδείγματα Επιτυχημένων Περιπτώσεων - ΑΒΑ/Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς". Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή σύνδεση με το Houston του Texas των Ηνωμένων Πολιτειών και με καλεσμένες εισηγήτριες , δύο εξαιρετικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες της Αμερικής, η Dr Amy Morgan Wood( πρόεδρος και επιστημονική σύμβουλος στο πρόγραμμα -Families for Effective Autism Treatment (FEAT)- Houston (Αποτελεσματική θεραπεία του αυτισμού σε οικογένειες) και η κυρία Loukia Tsami(καθηγήτρια του πανεπιστημίου Texas Health Science Center, της ιατρικής σχολής Baylor College of Medicine, ιδρύτρια του Παγκοσμίου Προγράμματος Ανάλυσης Συμπεριφοράς Telehealth ABA World Project, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές να λαμβάνουν δωρεάν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Το σεμινάριο διήρκησε 4,5 ώρες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου με ταυτόχρονη μετάφραση και εξαιρετικό συντονισμό από την κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγο και τον κύριο Παγκράτη Παυλίδη, δάσκαλο ειδικής αγωγής . Παρουσιάστηκε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα βοήθειας για άτομα του αυτιστικού φάσματος, που ενισχύει την αυτονομία τους, αυξάνει την λειτουργικότητά τους, όπως και την λειτουργικότητα ολόκληρης της οικογένειας. 

Μέσα από την εισήγηση αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους γονείς ,στους εκπαιδευτικούς ,στους εθελοντές ,στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να δουν πώς η μέθοδος αυτή βοηθά μια οικογένεια που το μέλος της βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού ,να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της. Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς ένα παιδί, ο James ,κατάφερε να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να ζει μέσα στην κοινωνία και όχι αποκομμένος από αυτή. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο James παίρνει μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας όπως στις εκδηλώσεις του σχολείου ,στην εκκλησία, στους χορούς κ.α.
Η εισήγηση αυτή επιλέχθηκε από τον σύλλογο ΜΑμΑ, για να δείξουμε πώς η συνεργασία οικογένειας με θεραπευτές ,σχολείο και αντίστροφα φέρνει θεαματικά αποτελέσματα στη ζωή ενός παιδιού –ατόμου στο φάσμα, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το μήνυμα πέρασε!
Στο τέλος του σεμιναρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, αλλά είχαμε και την ευκαιρία να ακούσουμε μαρτυρίες μητέρων όσον αφορά τα οφέλη που αποκόμισαν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στα παιδιά τους.

Ο σύλλογος ΜΑμΑ επιλέγει πάντα με προσοχή τα θέματα που παρουσιάζονται στις ημερίδες και στα σεμινάρια που διοργανώνει, με στόχο πάντα την ενημέρωση και την αποδοχή από την οικογένεια πρωτίστως και στην συνέχεια από την κοινωνία ,των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Πάντα για να γίνει μία δράση ,πρέπει πρωτίστως να υπάρχει σωστή ενημέρωση και αποδοχή. Σαν σύλλογος έχουμε πετύχει έναν από τους βασικότερους σκοπούς μας, που είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση και από άλλους που ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή την τόσο πολύπλοκη διαταραχή του αυτισμού ή δεν τους αφορούσε άμεσα.

"Ευχαριστούμε θερμά τις εισηγήτριες του σεμιναρίου Dr Amy Wood και την κυρία Λουκία Τσάμη .Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Ειρήνη Αναγνώστου ,εθελόντρια επιστημονική σύμβουλος του συλλόγου μας , σχολική ψυχολόγος, συντονίστρια του σεμιναρίου , στον κύριο Παγκράτη Παυλίδη ,Δάσκαλο Ειδικής Aγωγής Βέροιας για την πολύτιμη βοήθειά του στην οργάνωση της εκδήλωσης, στους ακούραστους εθελοντές μας και σε όλο τον κόσμο που από νωρίς κατέκλυσε την αίθουσα του επιμελητηρίου προκειμένου να παρακολουθήσει το σεμινάριο.

Ευχαριστούμε

Το Δήμο Βέροιας , το Δήμαρχο κύριο Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη και το ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας για την συνεχή στήριξη στο έργο του συλλόγου μας.

Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Το ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας και τον πρόεδρο κύριο Μπίκα για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων αλλά και τους εργαζόμενους για την συνεργασία.

Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας για την συμμετοχή της στην παγκόσμια καμπάνια ‘Ανάβω ένα μπλε φως για τον αυτισμό’ τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το σύλλογό μας

Τη Διεύθυνση του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Την εταιρεία χειροποίητων κοσμημάτων lina’s exclusive jewels και την κυρία Λίνα Τουπεκτσή για την προσφορά της προς τον σύλλογό μας.

Το ΔΣ του συλλόγου γονέων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και την πρόεδρο κυρία Νόπη Καρυπίδου

Τις φίλες του συλλόγου μας για την προσφορά πασχαλινών ειδών προς πώληση στο παζάρι του συλλόγου μας.

Τους χορηγούς μας ,ΠΟΤΟΕΜΠΟΡΙΚΗ Γ&Δ ΜΠΙΖΕΤΑ, Mr Toni (Eργαστήριο παρασκευής γλυκισμάτων),Αρτοποιείο Παπακώστα

Όλα τα μέσα ,έντυπα και διαδικτυακά για την κάλυψη και την στήριξη των δράσεών μας
Από καρδιάς ευχαριστούμε την τοπική κοινωνία της πόλης μας και όχι μόνο, για την συνεχή στήριξη και αγάπη που δείχνει προς το έργο του συλλόγου μας" αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.