Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία: «Σεισμοί, από το μύθο στην πραγματικότητα»

Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη και τελευταία ομιλία της περιόδου 2018-2019 έχει τίτλο «Σεισμοί, από το μύθο στην πραγματικότητα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (αίθουσα «Βέτλανς»). Ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Κύρου, Εκπαιδευτικός.

Περίληψη Ομιλίας

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο ήδη από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένο με πολλούς μύθους, προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Στην πραγματικότητα οι σεισμοί μαζί με άλλα γεωλογικά φαινόμενα διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν το γήινο ανάγλυφο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια σεισμική δραστηριότητα. Η μισή σεισμική ενέργεια της Ευρώπης εκλύεται στη χώρα μας. Πολλοί σεισμοί που εκδηλώθηκαν στον ελλαδικό χώρο συνοδεύτηκαν με ιστορικά γεγονότα, μεγάλες καταστροφές και πολλά θύματα. Στην ομιλία θα απαντηθούν ερωτήματα, όπως:

- Πώς δημιουργείται ένας σεισμός;

- Πώς διαδίδονται τα σεισμικά κύματα;

- Πώς μετράται η ένταση και το μέγεθος ενός σεισμού;

- Ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς;

- Η Νάουσα κινδυνεύει από σεισμό;

- Μπορεί να γίνει πρόβλεψη των σεισμών;

- Πώς μπορούν να ελαττωθούν οι συνέπειες (καταστροφές, θύματα) ενός σεισμού;

Βιογραφικό Ομιλητή

Ο Νίκος Κύρου κατάγεται από τον Τρίλοφο της Ημαθίας (γεννήθηκε στο Νοσοκομείο της Νάουσας) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο ιστορικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και στη Φυσικομαθηματική σχολή του Α.Π.Θ. Το 1978 περάτωσε τις σπουδές του στο τμήμα της Γεωλογίας.

Μετά από μια μικρή εμπειρία στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και την 28μηνη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Μηχανικού, διορίστηκε το 1982 καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ζάκυνθο. Το 1985 εγκαταστάθηκε στη Νάουσα και υπηρέτησε σαν καθηγητής στο 3 ο Γυμνάσιο μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2018 (2010 – 2019 Διευθυντής). Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτής και υπεύθυνος των Ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Θεατρικής Παιδείας, Μαθητικής Εφημερίδας, Αγωγής Καταναλωτή και άλλων σχολικών δραστηριοτήτων με πλούσια δράση και πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Συμμετείχε στο Δ.Σ. πολλών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων της Νάουσας και πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Δήμου Νάουσας (2007 – 2010). Από το 1992 είναι τακτικός συνεργάτης της τοπικής εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Νάουσας, της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης επιμελήθηκε την έκδοση 15 εργασιών της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 3 ου Γυμνασίου Νάουσας και της μαθητικής εφημερίδας ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. Υπήρξε ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λ.π. Συνεργάστηκε στο πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ με τρεις ομιλίες γεωλογικού ενδιαφέροντος.