Δυο μικρές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Βέροια για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (βίντεο)

Δυο απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Βέροια, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και στην πλατεία Ωρολογίου το ΠΑΜΕ και οι εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και οι δυο συγκεντρώσεις ήταν μικρές και ο συνολικός αριθμός των απεργών δεν έφτασε τους 100.

aperia adedy120703

Στην πλατεία Δημαρχείου, στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θόδωρος Κακαγιάννης ο οποίος στην ομιλία του εστίασε στα αιτήματα του κλάδου. Τα αιτήματα είναι:

  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση.
  • Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».
  • Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Θα καταργήσουμε στην πράξη όλες τις αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις.
  • Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
    Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
  • Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Στην πλατεία Ωρολογίου έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με ομιλήτρια την Κούλα Χατζηθεοδωρίου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Γάλακτος και Τροφίμων. Σύμφωνα με την κριτική που ασκεί του ΠΑΜΕ στο νέο νομοσχέδιο:

"Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο για να σαρώσει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να διευκολύνει ακόμα παραπέρα με νέα προνόμια τη μεγαλοεργοδοσία. Βάζουν "ταφόπλακα" στις ΣΣΕ, τη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το πόρισμα της επιτροπής "εμπειρογνωμόνων" του 2016, που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει πολλαπλό χτύπημα στις ΣΣΕ, σε μισθούς και μεροκάματα. Η εφαρμογή των ΣΣΕ εξαρτάται από την "τεκμηρίωση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας" και τα οικονομικά προβλήματα που επικαλούνται οι εργοδότες, τέτοια "επιχειρήματα" επικαλούνται όλοι οι βιομήχανοι στην περιοχή μας και έχουν επιβάλει την απληρωσιά, τις απολύσεις, τα ατέλειωτα ωράρια, την ανασφάλιστη εργασία κλπ… διαχρονικά νομιμοποιείται αυτή η άθλια εργασιακή ζούγκλα.

Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Η δίψα της εργοδοσίας για μεγαλύτερα κέρδη απαιτεί μείωση παραπέρα του εισοδήματος των εργαζομένων.

Η αντεργατική επίθεση πάει χέρι - χέρι με την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους για να φακελώνουν εργαζόμενους, συνδικαλιστές, αλλά και συνολικά τη συνδικαλιστική δράση.

Ο υπουργός Εργασίας ορίζεται "ανώτατος άρχοντας" που θα παρεμβαίνει με διάφορους τρόπους στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, θα μπορεί μεταξύ άλλων να δίνει στοιχεία των συνδικάτων, να βάζει εμπόδια στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων κ.ά.

Θέλουν ουσιαστικά να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως τις Γενικές Συνελεύσεις. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα θα μπορεί η εργοδοσία να γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους, αν συμμετέχουν στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τι ψηφίζουν κλπ.!".