Ανάβαση στην παγωμένη κορυφή του Βόρα

Χειμερινή ανάβαση στην κορυφή του Καϊμάκτσαλάν έκαναν τρείς ορειβάτες μέλη του Ε.Ο.Σ. Νάουσας το πρωί της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου ( Γιώργος Καισαρίδης , Κώστας Μάϊνος και Θωμάς Μητσκόπουλος).

Η ανάβαση ξεκίνησε από την βάση του χιονοδρομικού κέντρου με στόχο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα 2524 μέτρα υψόμετρο στα σύνορα με τα Σκόπια. Το πρωί η θερμοκρασία ήταν στους -12 Βαθμούς Κελσίου και με τον αέρα ή αίσθηση ( Wind chill ) ήταν στους -20 Βαθμούς Κελσίου. Ένα μέρος της ανάβασης έγινε με « Crabons» ( καρφιά πάγου ) στις μπότες λόγω του παγωμένου τερέν . Η συνολική διαδρομή πάνω – κάτω ήταν περίπου 7 χιλιόμετρα και έγινε σε κάτι λιγότερο από 3 ώρες.

Αυτό που άξιζε πραγματικά ήταν οι εικόνες της κορυφής , των Σέρβικων στρατώνων αλλά και του Προφήτη Ηλία σε συνθήκες « Απόλυτου Παγετού», ένας άλλος κόσμος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει .Με τον αέρα και το χιόνι να συνθέτει γλυπτά πάγου απαράμιλλης αισθητικής και το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού. Και οι δύο ονομασίες του βουνού , Ελληνική και Τούρκικη εστιάζουν στο χιόνι και τον αέρα (Καρατζόβας) που φυσάει σχεδόν πάντα στο βουνό.

Η ονομασία ΚαϊμάκΤσαλάν είναι Τούρκικη από το Καϊμάκ (Καϊμάκι ) και Τσαλάν (κλέφτης) που σημαίνει «κλέφτης του χιονιού» από το πολύ χιόνι που έχει το βουνό , πρώτο από όλα τα γύρω βουνά.

Δεν είναι τυχαίο και το Ελληνικό όνομα του βουνού «Βόρας» από τον «Βορέα» τον γιό του Αιόλου που ήταν στην αρχαιότητα η προσωποποίηση του Βόρειου – παγωμένου άνεμου και κατοικούσε εδώ.