"Έφυγε" από τη ζωή ο Δρ Κώστας Τσιπουρίδης

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δρ. Κώστας Τσιπουρίδης μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 τελέστηκε η κηδεία του στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Βεροίας στην οποία παρευρέθηκαν η οικογένεια, συγγενείς και πλήθος φίλων και συναδέλφων.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιπουρίδης εργάστηκε για 23 χρόνια ως ερευνητής στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (πρώην Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων) και προσέφερε τα μέγιστα στην έρευνα για τη δενδροκομία φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων. Ήταν πτυχιούχος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., κάτοχος διπλώματος Master και Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Αγγλίας και ασχολήθηκε με τη μελέτη των προβλημάτων καλλιέργειας πολλών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς. Συμμετείχε σε πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης και Εθνικά και ήταν συγγραφέας σε μεγάλο αριθμό εργασιών. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα πολλαπλασιασμού, ανάπτυξης της τεχνολογίας του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στις συνθήκες της χώρας μας, αντιπαγετικής προστασίας, θρέψης και πολλών άλλων. Επίσης ασχολήθηκε με τη δημιουργία νέων ποικιλιών με ελεγχόμενες διασταυρώσεις, την αξιολόγηση ποικιλιών και την τη γενετική βελτίωση ποικιλιών κονσερβοποιήσιμων ροδάκινων.

"Ο Κώστας Τσιπουρίδης ήταν πάντα αγαπητός και προσιτός προς όλους και εργάστηκε με εργατικότητα και εντιμότητα στον Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων. Ήταν γνωστός εκτός από το κόσμο της Ημαθίας όπου γεννήθηκε και έζησε αλλά και στον υπόλοιπο Ελλαδικό και Διεθνή χώρο, αφού είχε αναπτύξει μεγάλο αριθμό συνεργασιών.

Θα ζει για πάντα στις καρδιές μας και θα είναι παράδειγμα συνέπειας, εντιμότητας και προσφοράς στην έρευνα και τον αγροτικό κόσμο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του" αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνάδελφοί του στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων.