Νέες ταυτότητες – Θα μπορούν να «εγκατασταθούν» σε κινητά μέσω app

Η νέα ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα έξυπνα κινητά μέσω εφαρμογής (application) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

«Θα κουβαλάμε την ταυτότητα μέσω του κινητού»

«Θα κουβαλάς την ταυτότητα σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης… Η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές και θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής» διευκρίνισε ο υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις σημερινές.

«Η ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο… Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την τράπεζα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση έχει κρατήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε και σειρά πραγμάτων όπως τη συζήτηση περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι του. Για κάτι τέτοιο όμως, είπε,  απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα και γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό. Επίσης, στον προηγούμενο διαγωνισμό η φωτογραφία ήταν ασπρόμαυρη ενώ τώρα θα είναι έγχρωμη υψηλής ασφάλειας.

Πληροφορίες για νέα μείωση στα δεδομένα

Για τα πακέτα δεδομένων ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Δεκέμβριο έγινε μια 1η κίνηση από τις εταιρείες το Δεκέμβριο αλλά αναμένει, και η πληροφόρηση που έχει, είναι ότι οι εταιρείες θα κάνουν και πρόσθετες κινήσεις. «Είναι δεδομένο ότι είναι ακριβή η χώρα, κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: 1ον αμιγώς η τιμολογιακή πολιτική, 2ον η φορολογία, 3ον οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές έχουν διαφορά λόγω του τρόπου έκπτωσης στους πελάτες».

Πηγή: www.in.gr