Η πυραμίδα της διατροφής

Η διατροφή αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί ανά τους αιώνες, όπως αποδεικνύεται από ευρήματα ερευνών κι ιστορικών πηγών έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην υγιεινή διατροφή ως μέσο προστασίας της υγείας και θωράκισης του οργανισμού . Είναι πλέον φανερό ότι τόσο η έλλειψη όσο και η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων. Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος οι μαθητές της Δ΄τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας , με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Καρλή Κωνσταντίνα , έφτιαξαν τη δική τους διατροφική πυραμίδα για να αποδείξουν ότι γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε αλλά και για να "διδάξουν" ορθές διατροφικές συνήθειες και στους μεγαλύτερους με τρόπο απλό και παραστατικό!!!

Η πυραμίδα χωρίστηκε σε τέσσερα επίπεδα/ σκαλοπάτια και διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Στην κορυφή της πυραμίδας, κατατάσσονται τα λιπαρά, τα έλαια και τα γλυκά. Εδώ, δηλαδή, υπάγονται τρόφιμα όπως: ντρέσσινγκ σαλάτας, λάδι, βούτυρο, ζάχαρη, επιδόρπια και αναψυκτικά. Είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και χωρίς πολλά θρεπτικά συστατικά. Γι' αυτό τον λόγο τα τρόφιμα αυτά (με μόνη εξαίρεση το ελαιόλαδο) θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια.

Στο αμέσως επόμενο επίπεδο, υπάρχουν 2 ομάδες τροφίμων που προέρχονται κυρίως από το ζωικό βασίλειο: γάλα, γιαούρτι, τυρί και κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά. Είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο και είναι καλό να τις εντάσσουμε στη διατροφή μας σε περιορισμένες ποσότητες.

Αμέσως μετά συναντάμε 2 ομάδες τροφίμων που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ίνες και μέταλλα και κρίνονται απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή.

Στη βάση της πυραμίδας, βρίσκονται τα δημητριακά, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί και λοιπά παράγωγα σπόρων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β αλλά και σε ίνες.

Η ακριβής ποσότητα και ο ρυθμός κατανάλωσης τροφίμων της κάθε ομάδας, εξαρτάται από το βάρος, το ύψος, το φύλο, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα και τις ειδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Για να επιτευχθεί σωστή φυσική κατάσταση και να έχει το άτομο ευεξία και δύναμη, εκτός από την σωστή και υγιεινή διατροφή θα πρέπει να εντάξει και τη σωματική άσκηση στη ζωή του, έστω και σε ήπια μορφή. (περπάτημα, κολύμπι, τέννις, αεροβική γυμναστική...).

Η δραστηριότητα αποδείχτηκε εξαιρετικά εποικοδομητική για τους μικρούς μαθητές που με περηφάνια ανήρτησαν την διατροφική τους πυραμίδα στους τοίχους του σχολείου , μαζί με μικρές χρήσιμες συμβουλές.