Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Πρόγραμμα δραστηριοτήτων Ιουνίου

Από τις 16 Ιουνίου έως και τις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η καλοκαιρινή καμπάνια δημιουργικότητας «Ό,τι και αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο!», της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας σε συνεργασία με το FutureLibrary.

…μυρμήγκια και τζίτζικες, φως και σκοτάδι, μέρα και νύχτα, γενναίοι και δειλοί, πλούσιοι και φτωχοί, πεντάμορφες και τέρατα, δυνατοί και αδύναμοι. Είναι όλοι ήρωες βιβλίων, κάτοικοι της κάθε Βιβλιοθήκης. Αυτό το καλοκαίρι οι καλοκαιρινές αναγνώσεις των παιδιών θα τους ζωντανέψουν.

Γιατί το καλοκαίρι ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί ανάποδα, να σκεφτεί το αντίθετο.Γιατί το καλοκαίρι στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος γίνεται τεράστιος μέσα στις άπειρες δυνατότητές του και τις αντιθέσεις του. Παιδιά και γονείς θα ζήσουν τη μέρα της τάξης και της ακαταστασίας, του ράβε και του ξήλωνε, του γυμνού και του ντυμένου, του δίνω και του παίρνω, του Βορρά και του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης, του θυμάμαι και του ξεχνάω, του μαζί και του χώρια, του γέλιου και του κλάματος, της γης και του ουρανού, της γνώσης και όχι της αμάθειας, της αλήθειας και του ψέματος.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014
Εργαστήρια για παιδιά

Δευτέρα 16 Ιουνίου, 10.30-12.00 το πρωί
Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τους αντίθετους κόσμους. Σκέψου κάτι και το αντίθετό του και έλα στη Βιβλιοθήκη να χρωματίσουμε ένα μεγάλο χαρτί με όλα τα αντίθετα. Τους αντίθετους χαρακτήρες, τα αντίθετα χρώματα, τις αντίθετες πράξεις, τα αντίθετα συναισθήματα. Για όλα τα παιδιά. Είσοδος Ελεύθερη. Στην αυλή της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 17 Ιουνίου, 11.00-12.30 το πρωί
Η ομορφιά των αντίθετων. Γιατί οι καλλιτέχνες επιδιώκουν την αντίθεση; Με προβολή εικόνων έργων ζωγραφικής τα παιδιά θα προσδιορίσουν την αντίθεση των έργων τέχνης, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα και θα ψάξουν την αρμονία μέσα από την αντίθεση. Με την εικαστικό Φωτεινή Χαμιδιελή. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 17 Ιουνίου, 6.00-7.00 το απόγευμα
Η μέρα του γυμνού και του ντυμένου. Μαθαίνω να ντύνομαι! Φτιάχνουμε το περίγραμμα του σώματός μας στο χαρτί και μετά σχεδιάζουμε τα ρούχα που θα θέλαμε να φοράμε. Με τον εκπαιδευτικό Βασίλη Καρανικόλα. Για παιδιά 3-5 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 18 Ιουνίου, 10.30-12.00 το πρωί
«Χρωμοφοβία». Παρακολουθούμε μια αλληγορική ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που ο άνθρωπος παλεύει τον φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα… Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι με θέμα: «Αναγνώριση των επιπτώσεων των στερεοτύπων : Διάκριση και στιγματισμός».
Από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Για παιδιά 10-12 ετών. Με προεγγραφή. Στην αίθουσα εκδηλώσεων στο 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 18 Ιουνίου, 6.00-7.00 το απόγευμα
Η μέρα του πριν και του μετά. Διαβάζουμε μια ιστορία και μετά ζωγραφίζουμε και βάζουμε τα γεγονότα στη σωστή σειρά. Με τον εκπαιδευτικό Βασίλη Καρανικόλα. Για παιδιά 5-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 19 Ιουνίου, 10.30-12.00 το πρωί
RoboticsDay. Εργαστήριο Ρομποτικής (LEGOWeDo) – (μία συνάντηση). Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Για παιδιά 6-11 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 20 Ιουνίου, 10.30-11.30 το πρωί
Η μέρα του όμορφου και του άσχημου. Η ιστορία του ασχημόπαπου. Διαβάζουμε την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Ασχημόπαπο και ξεχωρίζουμε τις περιγραφές της ομορφιάς και της ασχήμιας. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 21 Ιουνίου, 11.00 το πρωί
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. Εγώ ο Απαισιότατος (Despicable Me). Ο Γκρου είναι ένας εφευρέτης ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος εν ζωή κακός, αλλά ο νεαρός Βέκτορ του παίρνει την μπουκιά απ’ το στόμα. Για να τον ξεπεράσει, ο Γκρου αποφασίζει να κλέψει το φεγγάρι, υπολογίζει όμως δίχως τα τρία μικρά ορφανά κοριτσάκια.Ξεκαρδιστική ταινία για μικρά παιδιά από τη συλλογή της Αμερικανικής Γωνιάς. Είσοδος Ελεύθερη. Στο 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 23 Ιουνίου, 6.00-7.30 το απόγευμα
Το παιχνίδι των καινούργιων βιβλίων. Ελάτε να γνωρίσουμε τα καινούργια βιβλία της Βιβλιοθήκης παίζοντας: μαντεύουμε τους τίτλους, κάνουμε παντομίμα, ξεχωρίζουμε τις εικόνες, ξεφυλλίζουμε τις σελίδες. Με τον εκπαιδευτικό Στέφανο Ρέππα. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 24 Ιουνίου, 10.30-12.00 το πρωί
Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο! Βγαίνουμε έξω από τη Βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε στη γειτονιά ένα κόσμο αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον. Για παιδιά 8-12 ετών.Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 25 Ιουνίου, 10.30-11.30 το πρωί
Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα. Διαβάζουμε το βιβλίο του Μωρίς Σεντάκ, Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα και συνθέτουμε το τραγούδι και τη μουσική του «άγριου χορού των τεράτων». Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Τετάρτη 25 Ιουνίου, 6.00-7.30 το απόγευμα
Μέρες της γης και του ουρανού. Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πύραυλους, φτερά. Με τη Μάγδα Ναζλίδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 26 Ιουνίου, 10.30-12.00 το πρωί
RoboticsDay. Εργαστήριο Ρομποτικής (LEGOWeDo) – (μία συνάντηση). Γνωρίζουμε τον μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Για παιδιά 6-11 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 30 Ιουνίου, 10.30-12.00 το πρωί
Η μέρα του ράβε και του ξήλωνε. Αφηγούμαστε την ιστορία της Πηνελόπης, της γυναίκας του Οδυσσέα και υφαίνουμε το δικό μας κομμάτι ύφασμα στον αργαλειό μας. Με τη Δημιουργό Γεωργία Τσέου. Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα 30 Ιουνίου, 6.00-7.30 το απόγευμα
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους. Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται. Με τον εκπαιδευτικό Στέφανο Ρέππα. Για παιδιά 7-13 ετών.Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης. Όσοι δεν ενημερώνουν θα χάσουν τη συμμετοχή τους τον επόμενο μήνα. Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494.