Μουσικό Σχολείο: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νόησις στην έκθεση Ν. Τέσλα και στο ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από την μονοήμερη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης οι μαθητές και μαθήτριες γ΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου.

Βασική αιτία της επίσκεψης ήταν η ξενάγηση και συμμετοχή στην έκθεση για τις εφευρέσεις και τη ζωή του μεγάλου Φυσικού Νίκολα Τέσλα.

Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού η έκθεση παρέτεινε τη λειτουργία της μέχρι τις 31 Μαΐου 2018

Τις τάξεις των μαθητών συνόδευαν οι Καθηγητές του Σχολείου κ.κ. Ζαχαριάδου Χριστίνα - Χημικός, Δούκας Κωνσταντίνος - Φυσικός και Λούκα Μαριάννα - Γαλλικής Φιλολογίας.

Μεμονωμένα και προαιρετικά κάποιοι μαθητές συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προσομοιωτή συνδυασμού τρισδιάστατης εικόνας με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις σε αίθουσα 18 θέσεων.

Προηγουμένως και οι δύο τάξεις συμμετείχαν σε διερευνητική δραστηριότητα του Προγράμματος «Υπατία». Το πρόγραμμα Hypatia έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει κίνητρα σε κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών να ανακαλύψουν τις δυνατότητες απασχόλησης σε καριέρες σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά και να μεταβάλλει τις στάσεις και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στους τομείς των Θετικών Επιστημών, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εξίσου και τα δύο φύλα σε ένα κλάδο όπου στατιστικώς τα αγόρια τείνουν να προτιμούν. Το πρόγραμμα συντονίζει το NEMO Science Center και συμμετέχουν φορείς από όλη την Ευρώπη

Την ίδια ώρα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου επισκέπτονταν το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου σε σχετική ξενάγηση και με τη συνοδεία των καθηγητών μουσικής, κ.κ. Β. Βαλαβάνη και Ε. Νατσάκου, γνώρισαν τους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος, όπου ήδη παλαιοί μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας χολείου φοιτούν μετά τις επιτυχίες τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.