Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο κ.ά.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του και ζήτησε από 5 άτομα να γράψουν μήνυμα από 5 διαφορετικές ηπείρους. Το μήνυμα για την Ευρώπη ανέλαβε να γράψει ο Βρετανός Simon MacBurney, ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Théâtre de Complicité από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου θα μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και θα δημοσιοποιηθεί μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) και τα Εθνικά του Κέντρα, αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θα μεταδοθεί από τα Μέσα Επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είθισται να διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παρουσιάζοντας τις παρακάτω δράσεις την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018:

- Μετάδοση του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από τους φοιτητές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών μέσω της ραδιοσυχνότητας της Ε.Ρ.Τ. Φλώρινας στις 11:00 π.μ. .

- ‎ Παρουσίαση έργων των φοιτητών του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μια κοινή Σκηνογραφία που θα παρουσιαστεί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής στο ωράριο 16:00 - 18:00.

Την ίδια ημέρα το Εργαστήριο Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας θα παραμείνει ανοιχτό και επισκέψιμο στο Κεντρικό Κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζοντας εν εξελίξει εργασίες των φοιτητών του καθώς και ένα σύντομο αφιέρωμα στους Théâtre de Complicité προβάλλοντας αποσπάσματα από τα πιο εμβληματικά έργα τους.

Την επιμέλεια και διοργάνωση των εκδηλώσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου έχει ο διδάσκων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας Τάσος Πρωτοψάλτου με τη συμμετοχή ομάδας φοιτητών αποτελούμενης από τους: Άννα Ζήση, Χριστίνα Κοντούλη, Δήμητρα Κατσιγιάννη, Βάσια Ραβαζούλα, Ζωή Ρασάικου.