Επίσκεψη της Δ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Βέροιας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

Δράση ενημέρωσης των μαθητών της Δ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας για την δενδροκομική έρευνα από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

Στις 16 Μαρτίου επισκέφτηκαν το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους κα. Συροπούλου Ολυμπία και κα Κουκουράκη-Σουλιώτη Σοφία. Οι 21 μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό του ινστιτούτου για τις ερευνητικές δραστηριότητες και να ξεναγηθούν στους χώρους του ινστιτούτου καθώς και να παρακολουθήσουν και “συμμετάσχουν” στις εργασίες που διεξάγονταν.

Οι μαθητές, με μεγάλη χαρά, συμμετείχαν στη φύτευση νέου οπωρώνα με 17 ποικιλίες ροδακινιάς, ο οποίος συγχρόνως εγκαθίσταται σε άλλες 10 περιοχές της Ευρώπης στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος και σκοπό έχει τη μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος στα χαρακτηριστικά των ποικιλιών. “Διάβασαν” ένα σχεδιάγραμμα φύτευσης, τοποθέτησαν τα δένδρα στις θέσεις τους, έμαθαν πως γίνεται η φύτευση, ποιος ο σκοπός αυτής της εργασίας και προσκλήθηκαν να έρχονται να παρακολουθούν τις ποικιλίες που φύτευσαν τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν, ξεναγήθηκαν στους οπωρώνες όπου είδαν πως είναι ένας σύγχρονος μετεωρολογικός σταθμός και ενημερώθηκαν πως γίνονται οι μετρήσεις και πως αυτές οι μετρήσεις μαζί με παρατηρήσεις των φαινοτυπικών χαρακτηριστικών των δένδρων οδηγούν στον προσδιορισμό των επιπτώσεων των κλιματικών παραμέτρων στον εγκλιματισμό μίας ποικιλίας σε συγκεκριμένη περιοχή, την απόδοση και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν δένδρα μηλιάς, αχλαδιάς και κερασιάς που βρίσκονταν σε λήθαργο και ανθισμένα δένδρα ροδακινιάς, αμυγδαλιάς και δαμασκηνιάς. Ενημερώθηκαν για το πώς γίνεται η γονιμοποίηση και πως η τεχνητή επικονίαση με σκοπό τη δημιουργία νέων ποικιλιών. Ήταν οι πρώτοι που επισκέφτηκαν και θαύμασαν την άνθηση σε οπωρώνα με 500 ποικιλίες ροδακινιάς από όλον τον κόσμο, που βρίσκονται στο 3ο έτος. Οι ποικιλίες διέφεραν στο χρώμα των ανθέων που ήταν από λευκό μέχρι κόκκινο, δίχρωμο στο ίδιο άνθος ή δύο χρώματα στο ίδιο δένδρο, καθώς και ποικιλίες όπου τα άνθη τους έχουν περισσότερα από τέσσερα πέταλα. Ποικιλίες που διέφεραν στον χρόνο άνθησης, την πυκνότητα των ανθοφόρων οφθαλμών, το σχήμα της κόμης κ.α. Ο πειραματικός είναι εγκαταστημένος σε άλλες τρεις περιοχές σε Ισπανία και Ιταλία και έχει στόχο τη δημιουργία ποικιλιών με ανθεκτικότητα σε βιοτικές (ασθένειες και εχθρούς) και αβιοτικές (έλλειψη νερού κ.α.) καταπονήσεις. Η επίσκεψη στον παραπάνω οπωρώνα κατά τη διάρκεια της άνθησης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα και γενετική παραλλακτικότητα της φύσης.

“Οι μαθητές μας με την επίσκεψή τους στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ήρθαν σε επαφή με τη φύση και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα σπουδαιότητας της δενδροκομικής έρευνας.

Το σχολείο μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς όλο το προσωπικό του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας για την εξαιρετική φιλοξενία και ξενάγηση”, αναφέρει η ανακοίνωση.