Ο «Παυσίλυπος» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 29/3/2018 επισκέφθηκαν το 4ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας εκπρόσωποι του συλλόγου Κολινδρινών «Ο Παυσίλυπος». Αυτό έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Αλεξάνδρεια, γνωρίζω το σήμερα, μαθαίνω το χθες» των Ε΄1 και Στ’1 τάξεων.

Τα παιδιά στην αρχή άκουσαν για τον τόπο καταγωγής τους, τον Κολινδρό Πιερίας, την ιστορία του και τη συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα. Αναφέρθηκαν οι δουλειές με τις οποίες ασχολούνταν οι κάτοικοί του. Έμαθαν τους λόγους που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν και τις περιοχές όπου πήγαν. Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Άραχος, Θεσσαλονίκη, Γιδάς (η μετέπειτα Αλεξάνδρεια).

Όσον αφορά το Γιδά (Αλεξάνδρεια) τους έγινε γνωστό το πότε ήρθαν(1950), σε ποια σημεία του τότε οικισμού έμειναν(οδός Κολινδρού), με ποιες εργασίες ασχολήθηκαν (γεωργία, εμπόριο). Άκουσαν επίθετα αυτών που εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια όπως Πλατσάς, Λακασάς, Βαϊνάς και άλλα.

Τους μίλησαν για τα ήθη και έθιμα που είχαν στον Κολινδρό αλλά και αυτά που διατηρούνται σήμερα στην Αλεξάνδρεια, όπως Κλήδονας, χάσκα. Κατάλαβαν πως τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά μοιάζουν αρκετά με τα σημερινά, όπως το κρυφτό και το ποδόσφαιρο στα οποία χρησιμοποιούσαν μεταλλικά κουτιά.

Με αφορμή τα έθιμα και τα παραδοσιακά παιχνίδια βγήκαν στην αυλή και τα παιδιά έκαναν τη χάσκα και έπαιξαν το κρυφτό με το κουτί. Διασκέδασαν, χάρηκαν, έτρεξαν, γέλασαν, έφαγαν το λουκούμι της χάσκας. Λίγο πριν το κουδούνι ευχαριστήσαμε τους εκπροσώπους του συλλόγου για τα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπαν και τα παιχνίδια που έπαιξαν.