Ενημέρωση στο Δημοτικό Κουλούρας για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης των μικροβίων

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας η Τουλιοπούλου Αναστασία, Παιδίατρος, και η Αράβα Αθανασία επισκέπτρια υγείας, στα πλαίσια ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης των μικροβίων. Το πρόγραμμα ενημέρωσης αφορούσε τις Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεις του σχολείου.

Αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, άρχισε η ενημέρωση. Η γιατρός και η επισκέπτρια υγείας εξηγούσαν με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι τα μικρόβια, πως μεταδίδονται και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες εκμαιεύοντας, μέσω ερωτήσεων, τις απαντήσεις από τα παιδιά που με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την παρουσίαση που «έτρεχε» καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ειδικά τις στιγμές που οι απαντήσεις τους ήταν σωστές, έβλεπες τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Ταυτόχρονα όμως, υπήρχε και ο προβληματισμός. Με πόσους πολλούς τρόπους, που καθημερινά δε δίνουμε σημασία, μπορούν να μεταδοθούν τα μικρόβια; Φτάρνισμα, βήχας, ανοιχτές πληγές, άπλυτα τρόφιμα, βρώμικα χέρια, επαφή με ζώα και τόσα άλλα.

Στα παιδιά, όμως, δόθηκαν και οι απαντήσεις. Το πρώτο και σημαντικότερο απ’ όλα είναι το πλύσιμο των χεριών. Το ΚΑΛΟ πλύσιμο των χεριών. Κι εδώ υπήρχε ακόμη μια έκπληξη. Τελικά δεν πλένανε και τόσο καλά τα χέρια τους. Ήταν περισσότερο μια μηχανική κίνηση παρά μια κίνηση ουσίας. Σε λεκανίτσες, μέσα στην τάξη, μάθανε τα βήματα για το σωστό πλύσιμο των χεριών:

Σε μια βρύση με τρεχούμενο νερό ρίχνουμε κρεμοσάπουνο στα χέρια μας και πλένουμε πρώτα απ’ όλα τις παλάμες μας. Μετά καθαρίζουμε ανάμεσα στα δάχτυλα και στο επάνω μέρος των χεριών μας και ακολουθούν οι αντίχειρες. Έπειτα λυγίζοντας τα δάχτυλά μας, καθαρίζουμε το επάνω μέρος των δακτύλων μας και τέλος, ενώνοντας όλα τα δάχτυλά μας, καθαρίζουμε και τα νύχια μας (όπου μαζεύονται το 90% των μικροβίων που έχουμε στα χέρια μας) μέσα στην παλάμη μας. Τέλος, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτί ή με πετσέτα με τα οποία κλείνουμε και τη βρύση.

Το σημείο, όμως, που ενθουσίασε τα παιδιά ήταν όταν διαπίστωσαν το πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν τα μικρόβια. Μέσω των σταγονιδίων μπορεί να φτάσουν και σε απόσταση των 3 μέτρων. Πάνω σε χαρτί που απλώθηκε μέσα στην τάξη τα παιδιά ψεκάζανε με χρωματιστό νερό στον αέρα και βλέπανε πόσο μακριά έφταναν τα σταγονίδια. Για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν και διαπίστωσαν την απόσταση μετάδοσης των μικροβίων κι αυτό μέσω ενός τόσο απλού παιχνιδιού.

Αμέσως μετά, παίξανε με το σταυρόλεξο των μικροβίων κι εντόπισαν σε εικόνες της καθημερινής ζωής τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων. Η ενημέρωση τελείωσε με την προβολή 2 μικρών βίντεο για τα μικρόβια και για το καλό πλύσιμο των χεριών καθώς και με τις απορίες και διαπιστώσεις των μαθητών.

Τέλος, έγινε έλεγχος όλων των βιβλιαρίων των μαθητών για τυχόν ελλείψεις σε εμβόλια.