Επίσκεψη του 4ου Δημοτικού Αλεξάνδρειας στον Αμάραντο

Την Πέμπτη 3/5/2018 οι Ε΄1 και Στ΄1 τάξεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εκπολιτιστικό σύλλογο « Ο Αμάραντος», στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Αλεξάνδρεια, γνωρίζω το σήμερα, μαθαίνω το χθες».

Τα παιδιά αρχικά ενημερώθηκαν για την ιστορία του συλλόγου, πότε έγινε, ποιοι τον έφτιαξαν, για την περιοχή από την οποία κατάγονται, τα Σέρβια Κοζάνης, την ιστορικότητά της, τη σημασία της. Έμαθαν με τι ασχολούνταν οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής, όπως και τους λόγους που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Όσον αφορά τον Γιδά (Αλεξάνδρεια) τους έγινε γνωστό το πότε ήρθαν (δεκαετία του 1950), σε ποια σημεία του τότε οικισμού έμειναν (οδός Βιζυηνού, περιοχή γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο και στα Αμπελοτόπια), με ποιες δουλειές ασχολήθηκαν (γεωργία, οικοδομικές εργασίες).

Τους μίλησαν για τα ήθη και έθιμα που είχαν στα Σέρβια Κοζάνης αλλά και για αυτά που διατηρούνται στην Αλεξάνδρεια μέχρι σήμερα(άναμμα φανού τις απόκριες). Φόρεσαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και γνώρισαν το καθένα κομμάτι, τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας.

Καθώς ο σύλλογος έχει ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, τα παιδιά είδαν, επεξεργάστηκαν, άγγιξαν ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιά, ενώ έμαθαν και τον τρόπο χρήσης τους.