Ο Στέφανος Ξενάκης στο 5ο ΓΕΛ Βέροιας

Ένα ξεχωριστό μάθημα παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Βέροιας από τον Στέφανο Ξενάκη την Τρίτη 8 Μαΐου 2018.

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας οι μαθητές συνομίλησαν με τον κ. Ξενάκη για την αξία του αυτοελέγχου, της αυτοκριτικής και της σημασίας ύπαρξης στόχων για την ζωή τους ως μαθητές και ως άνθρωποι.

Ο Στέφανος Ξενάκης μίλησε για την αξία της αυτοβελτίωσης, πρότεινε συγκεκριμένες τεχνικές αυτοεξέλιξης και, με μια ζωντανή, ευφάνταστη και πρακτική αφήγηση, καθήλωσε τους μαθητές υποδεικνύοντάς τους στόχους ζωής και τρόπους προσέγγισης της ευτυχίας. Το πάθος του ομιλητή για την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη διαφαίνεται στις παρακάτω σκέψεις του:

"Οφείλουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Τους οφείλουμε τις βασικές δεξιότητες κι αξίες της ζωής, καθώς και τα εργαλεία για να την πάνε μπροστά. Για να πιστέψουν από νωρίς στον εαυτό τους. Για να πατήσουν γερά στα πόδια τους. Για να πουν με σιγουριά τα δικά τους ΝΑΙ και ΟΧΙ. Για να κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να του χαμογελάνε. Για να τολμήσουν να κάνουν τα δικά τους λάθη. Για να τολμήσουν την ευτυχία. Για να μάθουν ότι εκείνα ορίζουν τη ζωή τους. Για ν’ αποδεχτούν τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να τον αλλάξουν. Μόνο να τον εξελίξουν".

Μέσα από 10 διαφορετικές ιστορίες δίδαξε στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής· η άθληση, η συνεχιζόμενη και ακούραστη προσπάθεια, η στοχευμένη πορεία της ζωής μας, η αγάπη για τον εαυτό μας, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η τελειοποίηση της προσφοράς μας ήταν μερικά από τα διδάγματα των μικρών αυτοτελών ιστοριών του.

Οι μαθητές κρατώντας σημειώσεις σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του συνέχισαν την μεταξύ τους κουβέντα για τις προτάσεις του και μετά το τέλος της διάλεξης.