Φωτογραφική βουτιά στο παρελθόν της πόλης από την ΕΜΙΠΗ και το 5ο ΓΕΛ Βέροιας (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια της 8ης Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Ε.Μ.Ι.Π.Η. , παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτογραφίζοντας τη Βέροια μέσα στο χρόνο – Φωτογραφική Ιστορία της πόλης», από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας, την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η φιλόλογος Ολυμπία Μπέτσα με τη συνδρομή δύο μαθητών.

Στην έναρξη μοιράστηκαν στο κοινό φωτογραφίες της παλιάς Βέροιας ώστε να μπει στο πνεύμα της εκδήλωσης.

Το concept όπως είπε η κα Μπέτσα ήταν, με βάση τις παλιές φωτογραφίες από διάφορα σημεία της πόλης, οι μαθητές να ψάξουν να βρουν από πού τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες. Αφού τα εντόπισαν τράβηξαν νέες φωτογραφίες για να δουν τις αλλαγές στο περιβάλλον. Έπειτα έψαξαν τα πρόσωπα και την ιστορία της κάθε φωτογραφίας. Διαπίστωσαν πως η πόλη έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι μαθητές είδαν τι έγινε στην πόλη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Γερμανική Κατοχή, στην Απελευθέρωση από τους Γερμανούς κ.α. Είδαν διάφορα κτίσματα ερειπωμένα που κάποτε υπήρξαν πολύ σημαντικά, πχ κάποια ήταν  γερμανικά φρουραρχεία (Κομαντατούρ), που γίνονταν οι βόλτες, εποχές ακμής και παρακμής. Σε κάποιες φωτογραφίες που σύγκριναν τα παιδιά, διαπίστωσαν ότι το παρελθόν έμοιαζε λίγο καλύτερο.

Στο πρώτο βίντεο που ακολούθησε το κοινό είδε φωτογραφίες του πριν και του τώρα.

Σε αυτό οι μαθητές παρατήρησαν τις εικόνες, μια και ζούμε στην εποχή της εικόνας. Περιηγήθηκαν στην πόλη της Βέροιας, στην οδό Κεντρικής, την οδό Μητροπόλεως, σε πλατείες, εκκλησίες, συνοικίες κ.α., παρατηρώντας αυτά που προσπερνάμε καθημερινά. Ουσιαστικά έκαναν μία βουτιά στο παρελθόν της πόλης.

Σε αυτό το σημείο οι δύο μαθητές, Ιωάννης και Αιμιλία, ανέφεραν τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Στο δεύτερο βίντεο που ακολούθησε, το κοινό απόλαυσε την ιστορική αφήγηση. Παρουσιάστηκε η Εβραϊκή Συναγωγή, η Πλατεία Ωρολογίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου, ο Πύργος Δουσάν, η οδός Μητροπόλεως, τα Μουσουλμανικά Τεμένη, το αρχοντικό Βελτσίδη, η περιοχή Παπάκια – Μπατάνι – Γιοτζαλίκ, το Βυζαντινό Μουσείο, το Γηροκομείο Βέροιας, η έπαυλη Σωσσίδη, η πλατεία Εληάς κ.α.

Στο τέλος παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από εκδρομές και δράσεις των μαθητών.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας «Φωτογραφίζοντας τη Βέροια μέσα στο χρόνο – Φωτογραφική Ιστορία της πόλης» εκπονήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 στο πλαίσιο των «καινοτόμων σχολικών προγραμμάτων Πολιτιστικών θεμάτων κ.ά.», τα οποία είναι γνωστά ως Σχολικές Δραστηριότητες (Γ2/4867/92) και πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση από εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτός ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου με συντονισμό και καθοδήγηση από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Η ομάδα αποτελούταν από 35 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β΄ τάξης του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας και υπεύθυνους καθηγητές τους Ολυμπία Μπέτσα και Αριστοτέλη Παπαγεωργίου, φιλολόγους του σχολείου.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονταν κάθε Σάββατο στις 12 η ώρα στην πλατεία Ωρολογίου και από εκεί περιηγούνταν στην πόλη με οδηγό παλιές φωτογραφίες του 19ου και 20ου αι. Έτσι, μέσω της ανακάλυψης και της διάδρασης επιτεύχθηκε μια προσέγγιση της τοπικής ιστορίας και παράλληλα μέσω της φωτογράφισης των ίδιων σημείων στο σήμερα οι μαθητές μπόρεσαν να εντοπίσουν σταθερές μέσα στο χρόνο και αλλαγές στο περιβάλλον.