Νέο πρόγραμμα Erasmus plus ξεκινά στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

Το Δημοτικό σχολείο Κουλούρας σταθερά προσηλωμένο στη στρατηγική των ανοιχτών και διευρυμένων οριζόντων, της απελευθερωτικής (κατά Freire) παιδείας, της συνεργατικής δημιουργίας και της εξωστρέφειας, δε θα μπορούσε παρά να στρατευθεί, για μια ακόμη φορά, στη νέα πρόκληση.

Με ωριμότητα και βαθιά γνώση πλέον, αλλά και με ανανεωμένη διάθεση, δύναμη και αγάπη για κάθε τι καινοτόμο, δημιουργικό και αποτελεσματικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια μέσα από το 4ο κατά σειρά πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα “Together We Can Do So Much”, τίτλος δανεισμένος από τα εμπνευσμένα λόγια της συγγραφέα και ακτιβίστριας Helen Keller. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής και καλύπτει τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20. (φέτος, για το σχολείο μας ¨τρέχει¨ παράλληλα και το πρόγραμμα “Money Matters”- μια πολύ αξιόλογη και παραγωγική συμμετοχή που συνεχίζεται).

Η Διεύθυνση του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του μαθητικού του δυναμικού και στοχεύοντας, μέσα από τα πλαίσια μιας αντισταθμιστικής παιδείας:

στην ανάπτυξη όλων εκείνων των ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών του,
στην ανάθεση ρόλων που τα αποτελέσματά τους συσσωρεύουν στους μετέχοντες μερίδια χαράς και ικανοποίησης,
στη διεύρυνση της οπτικής θέασης για τον κόσμο (τόσο για μαθητές, όσο και για εκπαιδευτικούς)
προκαλεί την εμπλοκή σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, υψηλών απαιτήσεων, εμπλουτίζοντας την τυπική εκπαιδευτική και μαθησιακή ατζέντα του ωρολογίου προγράμματος, γλιστρώντας και αποφεύγοντας το καθημερινό τέλμα, τη φυσιολογική κόπωση και αποστροφή που προκαλεί, την υποτονικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος και συχνά τη μιζέρια, προσφέροντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του, νέα ενδιαφέροντα αντικείμενα μάθησης και ενασχόλησης, ποικιλία ερεθισμάτων, προκλήσεις και προσκλήσεις.

Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει γονείς και μαθητές ώστε με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες να συγκλίνουν, με την υποστήριξη του σχολείου, προς μια κατεύθυνση εξεύρεσης περισσότερου κοινού και πιο δημιουργικού και ποιοτικού χρόνου ώστε να αντιληφθούν την αξία αυτής της συνύπαρξης και της ¨γνωριμίας¨ μεταξύ τους προς την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μέσα σε ένα ασφαλές, οικογενειακό περιβάλλον αγάπης, κατανόησης και υποστήριξης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσα από 4 θεματικές ενότητες:

Α. Οικογενειακή ακεραιότητα, ενίσχυση διαλόγου και διεπαφής μεταξύ γονιού και παιδιού.

Β. Ανάπτυξη και ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού.

Γ. Ανακύκλωση, τόσο ως κοινή συνειδητοποίηση ενηλίκων και παιδιών ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και ρόλο απέναντι στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας, να σώσουμε τον πλανήτη από τα σκουπίδια, όσο και ως πεδίο, πλαίσιο και αντικείμενο εργασίας μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες γονιών και μαθητών.

Δ. Συνειδητοποίηση της Ευρωπαϊκής διάστασης με σεβασμό στην Πολιτιστική Κουλτούρα

Οι πρώτες δραστηριότητες εισαγωγής γονιών και μαθητών στο πνεύμα του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει (κοινή συμμετοχή και κοινές δραστηριότητες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή), προγραμματίστηκαν, ήδη, τα κοινά εργαστήρια (γονιών και μαθητών) που θα λειτουργήσουν στο χώρο του σχολείου σε ώρες εκτός σχολικού χρόνου. Ήδη βρισκόμαστε στις πρώτες απόπειρες δημιουργίας του logo του προγράμματος το οποίο θα προτείνουμε στους υπόλοιπους εταίρους, καθώς και στη δημιουργία του κεντρικού πίνακα για την παρουσίαση του προγράμματος, καθώς επίσης, προχωράμε και στον επανασχεδιασμό και δημιουργία νέων χώρων (καλαίσθητων φελοπινάκων) για τη συνεχή προβολή των δράσεων και τη διάχυση των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

Ο κύκλος των συναντήσεων μεταξύ των εταίρων θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2019 από εδώ, από τη χώρα μας, την Ελλάδα και το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή, αναγνώριση της συσσωρευμένης πείρας και της επιτυχούς πορείας του στα προηγούμενα προγράμματα, ταυτόχρονα όμως και βαριά ευθύνη, το γεγονός, ότι το πρόγραμμα εμπιστεύεται στο σχολείο μας την οργάνωση και υλοποίηση της πρώτης, δύσκολης και απαιτητικής εναρκτήριας συνάντησης, από την επιτυχή έκβαση της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η συνολική επιτυχία του προγράμματος.

Τα σχολεία που συναποτελούν τους εταίρους του προγράμματος Erasmus+ με θέμα “Together We Can Do So Much” είναι: Ως συντονιστής είναι το « Athenee Royal de la Rive Gauche», ένα από τα παλιότερα σχολεία του Βελγίου στην περιοχή Laeken των Βρυξελών. Τα υπόλοιπα σχολεία είναι το «Panevezio Rozyno Progimnazija, Panevezys» της Λιθουανίας, το «Szkola Podstawowa im. Stanislawa Staszica» της Πολωνίας, το «Sogukcam Ortaokulu Alacam» της Τουρκίας και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, που ξεκινώντας από το μικρό μας χωριουδάκι του θα προσπαθήσει να φθάσει μέσα από διαφορετικές διαδρομές και σταθμούς στις παραπάνω πόλεις και χώρες, στους πολιτισμούς , τα ήθη και τα έθιμα που κουβαλούν, απ’ όπου θα πάρει και θα δώσει.

Ένα ταξίδι, λοιπόν, ξεκινάει ξανά, στην αναζήτηση του ονείρου, του νέου, της χαράς και της δημιουργίας ... Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία, συνοδοιπόροι και αρωγοί των προσπαθειών του σχολείου μας, όλοι ... όπως μάθαμε πλέον, ...στις θέσεις μας ...

Κι ας μην ξεχνάμε ... κάθε ταξίδι είναι μια νέα πρόκληση, μια νέα προσδοκία και μια σχολική κουλτούρα που δημιουργεί προσδοκίες, εδραιώνει την αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι πάνω απ’ όλα δημιουργία, έμπνευση, χαρά και ανάταση ψυχής, είναι η προσπάθεια να χαραχτεί στο πρόσωπο του κάθε παιδιού ένα χαμόγελο και να διατηρηθεί ...