Εφαρμογή του "Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων Δήμου Βέροιας" ως θεσμός για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στον διάλογο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού και των τοπικών κοινωνιών.

O Δήμος Βέροιας, οι Συντονιστές Εκπ/σης και η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Ημαθίας, επιθυμώντας να αναδείξουν και να στηρίξουν στην πράξη μία από τις τέσσερις βασικές αρχές (άρθρο 12) της Διεθνούς Σύμβασης (1989) για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αποδέχονται την πρόταση εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Η πρόταση απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας και αφορά την εφαρμογή του «2ου Δημοτικού Συμβούλιου Παίδων Δήμου Βέροιας» ως ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων δεν είναι τόσο διαδικασία προσομοίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολό του ως θεσμού, ως κεντρικού οργάνου και ως συστήματος λειτουργιών του Δήμου, αλλά ως ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βιωματικής άσκησης στην πολιτική σκέψη και στον πολιτικό λόγο, από τους μαθητές, στο πλαίσιο της οργανωμένης σε ολομέλεια Δημοτικού Συμβουλίου των Παίδων.

Τα παιδιά «Δημοτικοί Σύμβουλοι» μαθαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία ότι τα όποια αιτήματα και οι προβληματισμοί πρέπει να συζητούνται και ότι μέσα από τη ζύμωση, που συνεπάγονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, κάποια από αυτά μπορεί και να βρίσκουν τελικά τη λύση τους.