Ο απολογισμός του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας

Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ανακοίνωσε τον απολογισμό του 31ου συνεδρίου που διεξήχθη στη Βέροια, το διάστημα 7-9 Νοεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ.

Η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής αναφέρει:

“Με τη συνεργασία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής το Συνέδριο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν: το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βέροιας.

Θέμα: Προκλήσεις και Προοπτικές της Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στη διεθνοποιημένη δικτυακή εποχή.

Ιστοσελίδα: www.31synedrio.emeimathias.gr

Το 31ο Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν πολλοί σύνεδροι. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό επίσημοι της Ημαθίας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος της MASSEE κ. Γρηγόρης Μακρίδης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βράβευση του μαθηματικού κ. Αντώνη Κυριακόπουλου για την πολύχρονη και πολλαπλή προσφορά του στη μαθηματική παιδεία.

Τις οκτώ (8) κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές:

1. Ferdinando Arzarello

2. Jean Dhombres

3. Karl Gustafson

4. Σταύρος Παπασταυρίδης

5. Φραγκίσκος Καλαβάσης

6. Νικόλαος Παπαναστασίου

7. Μαριάννα Τζεκάκη

8. Δημήτρης Χασάπης

Πραγματοποιήθηκαν 2 στρογγυλά τραπέζια τα οποία παρακολούθησε πλήθος συνέδρων με μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμη, έγιναν ένα σεμινάριο (workshop) και 89 εισηγήσεις, τις οποίες ενέκρινε η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις.

Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν:

- έκθεση του μουσείου αρχαίας τεχνολογίας του Κ. Κοτσανά με 25 αντικείμενα, στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας στο διάστημα 6-9 Νοεμβρίου και με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία και την επισκέφθηκαν σύνεδροι αλλά και μαθητές από σχολεία της Ημαθίας. Πέρα από την ηλεκτρονική ενημέρωση, υπήρχε ξενάγηση από μέλη του παραρτήματος, ενώ ο κ. Κ. Κοτσανάς πραγματοποίησε σχετική διάλεξη στο Χώρο Τεχνών.

- εκδρομή των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ ο καιρός δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη ξενάγηση των συνέδρων στην πόλη της Βέροιας.

- επίσημο δείπνο και χορός το βράδυ του Σαββάτου 8 Νοεμβρίου στο χώρο του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ με επταμελή ορχήστρα. Στη διάρκεια του δείπνου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας και την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας. Ο χώρος ήταν πλήρης και οι σύνεδροι απόλαυσαν με φαγητό, ποτό και μουσική μια εξαιρετική βραδιά.

- έκθεση βιβλίων μαθηματικού ενδιαφέροντος από εκδότες που εξέθεσαν στους χώρους του συνεδρίου

- παρουσίαση φιλοτελικών και εκδοτικών δράσεων των ΕΛΤΑ

- συνάντηση των Διοικουσών Επιτροπών των παρατημάτων της ΕΜΕ, όπου και παρουσιάστηκε η ανάληψη του επόμενου συνεδρίου από το παράρτημα της Καστοριάς και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τα παραρτήματα της Κρήτης για την ανάληψη της διοργάνωσης του μεθεπόμενου συνεδρίου.

- συνάντηση των μελών του ιστοτόπου mathematica.gr

- παρουσίαση του CTY (Αμερικανικό Κολέγιο, πανεπιστήμιο John Hopkins, Ίδρυμα Στ. Νιάρχος), που δραστηριοποιείται στην αναζήτηση ταλαντούχων παιδιών πανελλαδικά.

- συζήτηση για τα ταλαντούχα παιδιά.

Αν και το Συνέδριο το παρακολούθησαν πάνω από 1000 σύνεδροι, οι εγγραφές των συνέδρων και των εισηγητών δεν ξεπέρασαν τις 600. Σύνεδροι διέμειναν σε όλα τα ξενοδοχεία της Ημαθίας.

Το παράρτημα Ημαθίας προσέφερε στους συνέδρους καφέ σε δύο διαφορετικές ώρες.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου δεξιώθηκε στη Βέροια το Επιμελητήριο Ημαθίας (ΕΠΑΝΕΤ).

Ακόμη, στους συνέδρους δόθηκαν βιβλία (προσφορά εκδοτών), ενώ στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και τους καλεσμένους ομιλητές προσφέρθηκαν αναμνηστικές εκδόσεις και κρασί.

Αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός ρόλος των ΜΜΕ στο Συνέδριο. Προσυνεδριακά υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις που φιλοξενήθηκαν πανελλαδικά από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και συνεντεύξεις με αφορμή το Συνέδριο.

Ο οικονομικός απολογισμός υπήρξε θετικός για το παράρτημα και για την Ημαθία. Για την πολλαπλή σημασία της επιτυχίας του συνεδρίου δόθηκαν συγχαρητήρια από πολλούς παράγοντες και έγγραφα από τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κων/νο Βοργαζίδη.

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος ευχαριστεί όλα τα μέλη του παραρτήματος και τους εθελοντές που εργάστηκαν για την επιτυχημένη διοργάνωση. Ευχαριστεί ακόμη τους χορηγούς, οι οποίοι με την κάθε μορφής χορηγία τους έδωσαν την ευκαιρία για σε μια άψογη διοργάνωση. Τέλος, συγχαίρει τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» για την άρτια εξυπηρέτηση μιας εκδήλωσης τέτοιου μεγέθους. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους μας ήταν η ικανοποίηση των συνέδρων, που εκφράστηκε και διαπιστώθηκε ποικιλότροπα.”