Ημερίδα των θεολόγων Ημαθίας με θέμα «Παιδεία: παρόν και μέλλον»

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου πολιούχου Βεροίας η ημερίδα «Παιδεία: παρόν και μέλλον», την οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας, το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» και η Κίνηση Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας. Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Νομού Ημαθίας κ. Ευθύμιος Χωματάς και ο εκπρόσωπος της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης κ. Ιωάννης Κοτσάμπασης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους. Πρωτοβουλία που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Τόνισε ότι η παιδεία είναι το παρόν και το μέλλον κάθε έθνους και πολύ περισσότερο της πατρίδας μας και του έθνους μας, καθώς η έννοια και τα ιδεώδη της παιδείας γεννήθηκαν σ' αυτόν τον τόπο και ήταν αυτά που στήριξαν το έθνος μας και το κράτησαν όρθιο για τόσους αιώνες μέσα από τόσες δυσκολίες και περιπέτειες. Σ' αυτήν την χώρα όμως, είπε, η παιδεία βρίσκεται σε κρίση και η αιτία είναι τα νέα προγράμματα σπουδών που επιχειρούν να αλλοιώσουν τη συνείδηση και τα πιστεύω των παιδιών μας. Τα ερωτήματα για μια τέτοια παιδεία είναι πολλά και η αγωνία μεγάλη και δικαιολογημένη και οφείλουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε όλοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Νομού Ημαθίας κ. Ευθύμιος Χωματάς στον χαιρετισμό του καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους τρεις ομιλητές της ημερίδας και του προεδρείου για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και τον Μητροπολίτη Βεροίας για την πολύπλευρη βοήθειά του. Τόνισε την, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποίηση ημερίδας στη Βέροια για το μάθημα των θρησκευτικών και είπε ότι στη φετινή ημερίδα θα μας απασχολήσουν και άλλα δύο μαθήματα που ταλαιπωρούνται και αυτά, τη Γλώσσα και την Ιστορία. Αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και ευχήθηκε να μπει μπροστά στον αγώνα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τόνισε ότι έφτασε ο καιρός να δράσουν όλοι δυναμικά και να αφήσουν στην άκρη τις φοβίες και τη βόλεψή τους. Ο αγώνας είναι για τα παιδιά μας. Για τους αυριανούς Έλληνες πολίτες και χριστιανούς. Κάλεσε όλους τους γονείς να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθούν, όπως έγινε με τη Νορβηγία το 2007. Αναφέρθηκε στις θυσίες του Παπαφλέσσα και του βορειοηπειρώτη εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα που ο θάνατός του ταρακούνησε και κινητοποίησε πολλούς. Είπε ακόμη ότι τα νέα προγράμματα σπουδών και οι «φάκελοι μαθήματος» που τα συνοδεύουν βγάζουν τον Χριστό από τα σχολεία και κατ' επέκταση από την ζωή πολλών παιδιών. Τόνισε ότι η πίστη είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός του Ορθόδοξου Έλληνα που πονάει πολύ περισσότερο από ότι πόνεσε για τα οικονομικά μέτρα που λύγισαν πολλές οικογένειες. Τελείωσε με την διαπίστωση ότι η παρούσα παιδεία με τα νέα προγράμματα σπουδών ανησυχεί πολλούς και ότι η μέλλουσα παιδεία, αν δεν αντιδράσουμε, θα είναι καταστροφική για τις μελλοντικές οικογένειες και κοινωνίες.

Ο εκπρόσωπος της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης κ. Ιωάννης Κοτσάμπασης απηύθυνε χαιρετισμό στους εισηγητές της ημερίδας και στον αξιότιμο κ. πρόεδρο. Έκανε μια σύντομη αναφορά στους σκοπούς και τους στόχους της Ενωμένης Ρωμηοσύνης. Ο στόχος της Ε.ΡΩ. είναι να ενώσει του Έλληνες και να αναδείξει τις αξίες του γένους μας. Τα τελευταία χρόνια τα πολιτικά κόμματα έκαναν κομμάτια την Ελλάδα και είναι καιρός να γίνουμε ένα και να αγωνιστούμε για τις αξίες του γένους μας, οι οποίες είναι η Ορθοδοξία και η πατρίδα. Η Ορθοδοξία, η παιδεία και η ιστορία βάλλονται παντοιοτρόπως και με μανία από τους ανθρώπους της άθεης κυβέρνησης. Έχουμε ευθύνη και ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε, να σταματήσουμε τη διάλυση της παιδείας, να βάλουμε φραγή στην παραχάραξη της ιστορίας και να διαφυλάξουμε την Ορθοδοξία όπως μας την παρέδωσαν οι πατέρες μας. Έκλεισε τον χαιρετισμό ευχόμενος καλή επιτυχία στην ημερίδα, καλά αποτελέσματα και καλόν αγώνα.