Μαθήματα Break Dance στο «Σχολείο στο Σύννεφο»

Νέο τμήμα Break Dance ξεκινάει στο ΚΔΑΠ "Σχολείο στο Σύννεφο" στην Βέροια.

Τι είναι το break dance και ποια τα οφέλη του;

To Break dance ή αλλιώς B-boying είναι ένα είδος του χορού που περιέχεται στο Street Dance και δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη από νέους Αφροαμερικανούς και Λατίνους την δεκαετία του 1970. O χορός αυτός περιέχει Χιπ χοπ και breakbeats παρ' ότι οι σύγχρονες τάσεις επιτρέπουν μια πιο ευρύτερη ποικιλία μουσικής.
Το Break dance κατάφερε να μειώσει αισθητά την βία και έκανε τους νέους να εκτονώνονται στην χορευτική μουσική δίνοντας παραστάσεις με χορό και κάνοντας πόζες, φιγούρες και πρωτότυπα αστεία. Όντας οι περισσότεροι μετανάστες, εκτονώνονται ανακατεύοντας φιγούρες του Break dance με τις πιο εντυπωσιακές φιγούρες από παραδοσιακούς χορούς ή ακόμα και πολεμικές τέχνες.

Το Break dance δείχνει πολύ διαφορετικός από τους άλλους χορούς, στην ουσία όμως είναι η επέκταση ή ο εκσυγχρονισμός παλαιοτέρων ειδών χορού.
Ένας επαγγελματίας χορευτής ονομάζεται b-boy ή b-girl ή breaker. Ωστόσο, ο όρος «Break dance» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον χορό «B-boying» και το «breaking» όπου αυτοί είναι και οι αρχικοί του όροι.

Το 2018, το Brekdance κατάφερε να αναγνωριστεί ως ανταγωνιστικό αγωνιστικό Ολυμπιακό άθλημα και εντάχθηκε στα Youth Olympic Games του Buenos Aires. Η ένταξη του Break Dance στους Ολυμπιακούς αγώνες δίνει την ευκαιρία στους χορευτές να σταματήσουν να το βλέπουν ως χόμπι, αλλά και ως ένα επάγγελμα.

Οι κινήσεις του breakdance γίνονται κυρίως ενώ ο χορευτής βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος (downrock moves) και περιλαμβάνουν ακροβατικές κινήσεις με πολλές στροφές και πόζες. Γι' αυτό και χρειάζεται πολύ εξάσκηση και αρκετό χρόνο για να τελειοποιήσει κάποιος τις ικανότητές του.

Το Break dance αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: το toprock, downrock, power moves και freezes.

Οι breakers χορεύουν κινήσεις και σε όρθια στάση (uprock moves), και παρ' όλο που είναι λιγότερο εντυπωσιακές από τις downrock moves, επιλέγονται από τους χορευτές γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουν το δικό τους χορευτικό στιλ και να ξεχωρίσουν.

Οι χορευτές breakdance είναι άτομα αφοσιωμένα στο hip hop, που αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην εξάσκηση και στις «μάχες» με άλλες ομάδες breakdance ή με άλλους breakers.

Οι βασικές κατηγορίες κινήσεων breakdance είναι:

το Toprock ή Uprock: κινήσεις που γίνονται ενώ ο χορευτής είναι όρθιος.
το Downrock: κινήσεις που γίνονται ενώ ο χορευτής βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος.
το Πάγωμα ή Freeze: οι πόζες, το σταμάτημα των χορευτών σε μία θέση.
οι Δυναμικές κινήσεις ή Power moves: ακροβατικές που γίνονται κυκλικά και περιλαμβάνουν στροφές στο έδαφος ή στον αέρα.

Για να πετύχετε τα μέγιστα οφέλη από την εξάσκηση θα πρέπει να κάνετε πάντα προθέρμανση πριν από οποιαδήποτε δύσκολη φιγούρα. Καλό θα είναι να προσθέσετε κάποιες ασκήσεις ευλυγισίας στην προθέρμανσή σας.

Αν είστε αρχάριοι, προτιμήστε να κάνετε εξάσκηση σε μεγάλο χώρο με λείο έδαφος για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και αν έχετε την δυνατότητα κάντε εξάσκηση μαζί με άλλους breakdancers. Χορεύοντας με άλλα άτομα ή παρακολουθώντας τα στα κλαμπ ή αλλού, μπορείτε να ανακαλύψετε καινούριες κινήσεις και σταδιακά να συνθέσετε το προσωπικό σας στιλ.

Αφού το breakdance είναι είδος hip hop, προφανώς η μουσική που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι hip hop. Για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να βελτιώσετε το στιλ σας μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε (εσείς ή κάποιος φίλος σας) τον εαυτό σας ενώ χορεύετε ή να χορεύετε μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη.

Για μεγαλύτερη προστασία και αποφυγή τραυματισμών μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κράνος, γάντια, επιγονατίδες, αγκωνίδες, μπαντάνες, περικάρπια και φυσικά, αθλητικά παπούτσια.

Για περισσότερες πληροφορίες για το νέο τμήμα καλέστε στα 2331 303247, 6985 659681.