Ραδιοφωνικό Αφιέρωμα στην «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στην πρωινή ζώνη του European School Radio

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» που τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου 2019 - ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, η ραδιοφωνική ομάδα “Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας” μετά από πρόσκληση για συνεργασία προς τη ραδιοφωνική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου “Μ' ανοιγμένα φτερά στον αέρα” πραγματοποιούν την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9 π.μ. ζωντανή εκπομπή στην πρωινή ζώνη του πρώτου μαθητικού διαδικτυακού ραδιοφώνου - European School Radio με θέμα την ιστορική πορεία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας.

Οι μαθητές στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα δύο σχολεία αλλά και των μαθημάτων της Αρχαίας και Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το μαθητικό ραδιόφωνο και με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους/ μελών της Επιστημονικής Εταιρείας “Διαθεματικό Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, Χαράς Σκουμποπούλου και Λένας Ιωαννίδου, - θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από αξιόλογα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και παραμύθια της πλούσιας τοπικής λαογραφικής παράδοσης στο βεργιώτικο γλωσσικό ιδίωμα. Θα ακουστούν, επίσης, πρωτότυπα έργα μαθητών, όπως μαντινάδες και ποιήματα στο πλαίσιο δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής καθώς και μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών - πρωτότυπες συνθέσεις μαθητών - όπως του Καβάφη και του Χριστιανόπουλου κ.α.

Σκοπός της εκπομπής αυτής είναι η προβολή της ιστορικής συνέχειας, του πλούτου και των ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας που αποτελούν θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού αλλά και να δοθεί το μήνυμα ότι η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της.

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του “δασκάλου της καρδιάς μας”, Χρίστου Τσολάκη, ιδρυτή του Μουσείου Εκπαίδευσης “Χρίστος Τσολάκης” στη Βέροια, το οποίο συστεγάζεται με τμήμα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, από όπου θα μεταδίδεται ζωντανά η εκπομπή. Να σημειωθεί ότι ο μεγάλος Έλληνας φιλόλογος και παιδαγωγός επί 12 συνεχή χρόνια πραγματοποίησε σειρά εκπομπών στο πολιτιστικό Β΄ Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας 9.58 FM της ΕΡΤ 3 με τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική».

Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio! Συντονιστείτε μαζί μας, για να να παρακολουθήσουμε παρέα το συναρπαστικό Ταξίδι της Ελληνικής Γλώσσας με όχημα τη Μουσική και το European School Radio.

Για να μας ακούσετε πατήστε εδώ στην πλατφόρμα του European School Radio.

Σας περιμένουμε και στο chat του σταθμού για να ΡαδιοΕπικοινωνήσουμε!

Μια γεύση από την προετοιμασία της ζωντανής εκπομπής

Πάρτε μια γεύση από τις πυρετώδεις προετοιμασίες των δύο ραδιοφωνικών ομάδων για την παραγωγή της εκπομπής.

H ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 συμμετείχε σε τρίωρο βιωματικό εργαστήριο παραγωγής ζωντανής εκπομπής σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό Διαπολισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου και υλοποιήθηκε από τον Σίμο Σιδέρη, επί χρόνια ραδιοφωνικό παραγωγό του μαθητικού ραδιοφώνου και νυν μέλος του Δ.Σ της Επιστημονικής Εταιρείας και τεχνικό – επιμορφωτή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio” που υλοποιεί η Επιστημονική Εταιρεία σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης αλλά και την ΕΣΗΕΜΘ και το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 μέλη των ραδιοφωνικών ομάδων των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη γνωριμία τους, να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργατικής εκπομπής και να κάνουν δοκιμές για τη ζωντανή μετάδοση της Παρασκευής. Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να ευοδωθεί και να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.