Πρώτες βοήθειες για πολίτες στο ΓΕΛ Πλατέος - Κορυφής

Την Πέμπτη 21/3/2019 στο ΓΕΛ Πλατέος- Κορυφής στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» έγινε παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, από τον αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του τμήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κατιρτζή Δημητρίου.

Σκοπός της ενδοσχολικής επιμόρφωσης ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών που χρήζουν άμεσης δράσης έως ότου παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Παρακάτω παρουσιάζονται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση η οποία υλοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου και έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους εκπαιδευτικούς .

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη με το οποίο υπολογίστηκε πριν από 2.300 χρόνια η περιφέρεια της Γης πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α΄τάξης του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής Ημαθίας την εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 12.38 επειδή την ημέρα αυτή ο ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης .Χρησιμοποιώντας μέσα όπως – ράβδους , χάρακες ,βιβλία – οι μαθητές μέτρησαν την περιφέρεια της Γης προσαρμόζοντας φυσικά ορισμένες παραμέτρους στα σύγχρονα μέσα (την απόσταση της θέσης του σχολείου από τον ισημερινό).Το πείραμα πραγματοποιήθηκε και με συνεργασία του Ράλλειου ΓΕΛ Πειραιά.

Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Ερατοσθένης, ενώ ήταν διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, είχε την πληροφορία ότι κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου ο ήλιος έριχνε κατακόρυφα τις ακτίνες του στο Ασουάν. Γνωρίζοντας ότι αυτό δεν συνέβαινε την ίδια μέρα στην Αλεξάνδρεια επιβεβαίωσε την πεποίθησή του για την καμπυλότητα της Γης και ακολουθώντας απλές σκέψεις και υπολογισμούς, δηλαδή μετρώντας το ύψος μιας ράβδου και το μήκος της σκιάς της στην Αλεξάνδρεια, υπολογίζοντας την γωνία που σχημάτιζαν οι ακτίνες του ήλιου με τη ράβδο, μετρώντας την απόσταση της Αλεξάνδρειας από το Ασουάν – μισθώνοντας βηματιστές ή χρησιμοποιώντας καμήλες – και εν συνεχεία κάνοντας απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, μέτρησε την περιφέρεια της Γης με απόκλιση 1%.