Διδακτική επίσκεψη στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ και στο Μουσείου Βαλκανικών πολέμων

Την Τρίτη 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη από τους μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας στο Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ και στο Μουσείου Βαλκανικών πολέμων «ΤΟΨΙΝ» στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των μαθημάτων της Γεωγραφίας, της Τεχνολογίας και της Ιστορίας.

Πρώτος προορισμός της επίσκεψης ήταν το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ όπου φιλοξενείται η έκθεση μετεωρολογίας «Του καιρού τα μυστικά...». Εκεί για την καλύτερη ξενάγηση τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες, η μία παρακολούθησε την έκθεση μετεωρολογίας ενώ ή άλλη την ίδια ώρα ξεναγήθηκε στους χώρους του ΤΙΤΑΝ και έπειτα έγινε εναλλαγή των ομάδων.

Η έκθεση μετεωρολογίας είναι διαδραστική και αποτελείται από τρείς ενότητες:

1η «Η εξέλιξη της Μετεωρολογίας»: τα παιδιά παρακολούθησαν την εξέλιξη της επιστήμης της Μετεωρολογίας από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, και γνώρισαν τις μεθόδους παρατήρησης και καταγραφής των μετεωρολογικών παραμέτρων.

2η «Ερμηνεία Μετεωρολογικών Φαινομένων»: δόθηκε η δυνατότητα μέσα από πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές και επεξηγηματικά βίντεο, οι μαθητές να κατανοήσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, καθώς και τις μεθόδους προστασίας από αυτά.

3η «Κλίμα, Εποχές και Κλιματική Αλλαγή»: εξηγήθηκε ο όρος κλίμα, η εναλλαγή των εποχών καθώς και η αλλαγή του κλίματος. Τέλος με ένα απλό πείραμα τα παιδία μπόρεσαν να κατανοήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του στο κλίμα της Γης.

Δεύτερος προορισμός ήταν το Μουσείου Βαλκανικών πολέμων «ΤΟΨΙΝ» στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Εκεί τα παιδιά:

παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τα γεγονότα του Α΄ και Β΄ Βαλκανικού πολέμου.
ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου του μουσείου καθώς και σε άλλους χώρους του αγροκτήματος όπου στεγάζονται εκθέματα όπως: Λαογραφία της περιοχής, Μουσικών οργάνων Στρατιωτικής μπάντας, Υγειονομικού εν εκστρατεία υλικού, Παραδοσιακού Αποστακτηρίου – Οινοποιείου και Περιστερώνα κ.α..
Τα παιδιά επέστρεψαν στο Σχολείο στις 16:00 πλουσιότερα σε εμπειρίες και γνώσεις...