Μαθητές γυμνασίων στην Βέροια ενημερώθηκαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (βίντεο)

Για θέματα ασφαλείας στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν στον Χώρο Τεχνών μαθητές γυμνασίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Βέροιας. Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν "Ναι στο διαδίκτυο αλλά με προσοχή και με μέτρο" και την ομιλία έκανε η Καλλιόπη Ιωάννου, Κλινική Εγκληματολόγος, Σύμβουλος Οικογένειας και Υποστήριξης θυμάτων. Στην εκδήλωση επρόκειο να κάνει την παρουσίαση ο Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Εμμανουήλ Σφακιανάκης, αλλά για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να έρθει στην Βέροια.

vorgia asfaleia

Στην εκδήλωση, χαιριτισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος σημείωσε ότι "το διαδίκτυο απομονώνει αλλά σε βοηθάει να γνωρίσεις περισσότερο κόσμο. Σε απομακρύνει από συνήθειες του παρελθόντος αλλά οξύνει το μυαλό. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι και γι αυτό θα μας μιλήσει η κ. Ιωάννου". Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σοφιανίδης, Θεόφιλος Κορωνάς και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Κωδικοποιημένα, αυτά που τόνισε η κ. Ιωάννου ήταν:

Το διαδίκτυο είναι μια Φεράρι που αν δεν ξέρεις να οδηγείς θα τρακάρεις.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η άγνοια κινδύνου.

Στατιστικά, τα στοιχεία του διαδικτύου είναι 98% θετικά και μόλις 2% αρνητικά.

Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία.

Δεν διαγράφονται άμεσα ότι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο

Ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αλήθεια

Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία στο διαδίκτυο

Το Grooming είναι η προσπάθεια εξαπάτησης παιδιών. Οι παιδεραστές παρουσιάζουν ένα ψεύτικο νεανικό πρόσωπο για να προσεγγίσουν ανυποψίαστα παιδιά

Το Sexting (ανταλλαγή σεξουαλικού υλικού) μπορεί να εξελιχθεί σε εκδικητική πορνογραφία που καταστρέφει ζωές

Το Cyber Billing είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός μέσω email, SMS, chatroom κλπ. Δεν υποκύπτουμε. Συνεργασία με σχολείο, γονείς ή αστυνομία. «Δεν…. Μασάμε και μιλάμε»

Προσοχή ποιον αποδεχόμαστε ως φίλο στα social media και τι πληροφορίες ανεβάζουμε σε αυτά. Δεν δίνουμε πληροφορία για το που είμαστε

Ο εθισμός στο διαδίκτυο προκαλεί ψυχικές, σωματικές και κλινικές διαταραχές

Τα παιδιά επίσης παρακολούθησαν σε βίντεο σκηνοθετημένα περιστατικά (από γονείς και παραγωγούς βίντεο) και είδαν τους κινδύνους αλλά και τις πραγματικές αντιδράσεις των ανυποψίαστων παιδιών - θυμάτων.