Την κατάσταση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παρουσίασε η ΕΛΜΕ Ημαθίας (βίντεο)

Την σημερινή κατάαταστη και τα σημαντικότερα θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος Τάσος Παζαρτζίδης και αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Αναλυτικά:

Ο αριθμός των αναπληρωτών δεν επαρκεί. Στην Ημαθία υπάρχουν 55 κενά εκπαιδευτικών, τα 14 στην Ειδική Αγωγή. Σε επίπεδο χώρας, ο αριθμός είναι 2500 κενά.

Υπάρχουν προβλήματα με τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ. Στην Ημαθία από τα 9 μειώθηκαν στα 6 και τελικά έμειναν 3 και αυτά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι αναγκαστικά οι μαθητές μεταφέρονται σε τμήματα άλλων ειδικοτήτων και σε κάποια δημιουργείται πρόβλημα διότι αριθμός των μαθητών ξεπερνά το όριο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι μαθητές δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τμήματα.

Χρειάζονται προσλήψεις εκπαίδευση και ειδικά στην Ειδική Αγωγή. Οι 4500 προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Υπάρχει ανάγκη για μόνιμο προσωπικό.

Πρέπει να γίνει εξίσωση δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών σε θέματα όπως η μητρότητα, η ασφάλεια, η περίθαλψη.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, με επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και αύξηση μισθού.

Επαναφορά ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα (αυξήθηκε δυο ώρες το ωράριο των εκπαιδευτικών

Να δοθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης.

Πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες στο ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας.

Ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η ενισχυτική διδασκαλία.

Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα. Σήμερα είναι 26-27 μαθητές και η ΕΛΜΕ ζητά να μειωθούν στους 20 μαθητές.Λιγότερα παιδιά σε τμήματα με μαθησιακές δυσκολίες,

Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και 12χρονη φοίτηση στο σχολείο.

Αύξηση δαπανών για την παιδεία.