Συμμετοχή των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας στο 1ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

iev Theologiko-synedrio

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκα-Ι. Μπαρμπαρούση» συμμετείχαν το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στο 1ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» με θέμα «Η θρησκευτική Παράδοση, ο τόπος μου και εγώ» που έλαβε χώρα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Μαθητικό Συνέδριο διοργανώθηκε από το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» με την αιγίδα και επίβλεψη του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ (σχετική απόφαση Γ1/147614/17/09/2014) και απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Β. Ελλάδος που ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να ασχοληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι μαθητές με τις παραδόσεις, την τοπική θρησκευτική ιστορία, τους αγίους και τα μοναστήρια του τόπου τους με στόχο να αποκομίσουν γνώσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στο συνέδριο με τρόπο που θα επέλεγαν οι ίδιοι.

Οι επιμέρους στόχοι του συνεδρίου ήταν να εμβαθύνουν οι μαθητές σε πτυχές της ορθόδοξης παράδοσης και ζωής, να συνδέσουν τη γνώση με την εμπειρία της καθημερινότητας τους, να προτείνουν τρόπους διαλογικής συνάντησης της ορθόδοξης σκέψης και ζωής με τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου (καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές, επιστημονικές, πολιτικές, κοινωνικές), να τοποθετηθούν κριτικά και να αξιολογήσουν τους τρόπους προσέγγισης των νέων με την ορθόδοξη σκέψη και ζωή.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων στα πλαίσια της ερευνητικής τους με την παρότρυνση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών κ. Σπελέτα Ευτυχίας και κ. Καυκά Αναστασίας, κατέθεσαν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο με παρουσίαση βίντεο – ντοκιμαντέρ με θέμα «Βυζαντινές εκκλησίες –

Οι ναοί και τα μοναστήρια του τόπου μας». Επίσης παρουσίασαν και έναν ψηφιακό οδηγό, πολύτιμο εργαλείο για την προσέγγιση και επίσκεψη κάθε εκκλησίας και μοναστηριού. Συγκεκριμένα με αφετηρία την Ελιά, στο κέντρο της πόλης, και με οδηγό τον διαδικτυακό χάρτη, μπορεί ο κάθε πολίτης να επισκεφτεί τις βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας αλλά και τα μονές του Νομού.

Για την εκπόνηση της εργασίας οι μαθητές συνέλεξαν υλικό μέσω βιβλιογραφικής και διαδικτυακής έρευνας στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και επιτόπιων επισκέψεων σε σημαντικούς χώρους της πόλης. Χρησιμοποίησαν λογισμικά προκειμένου να συλλέξουν και να επεξεργαστούν το υλικό που συγκέντρωσαν και να δημιουργήσουν τον ζωντανό ψηφιακό συνοδηγό που έθεσαν στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Η παρουσίαση είχε διάρκεια 15 λεπτά και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων παρέθεσαν τα βασικότερα σημεία της ερευνητικής τους εργασίας για τους Βυζαντινούς ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής μας με ομολογουμένως άρτιο τρόπο. Η πληρότητα του περιεχομένου, η ποικιλία των στοιχείων και η άρτια οργάνωση και παρουσίαση κέρδισαν τα θετικά σχόλια του κοινού και δημιούργησαν πολύ καλές εντυπώσεις και προσδοκίες για το μέλλον. Η συμμετοχή στο μαθητικό συνέδριο διεύρυνε τους ορίζοντες τους, ενώ η όλη προετοιμασία τους έδωσε την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους τον τομέα της πληροφορικής, προβάλλοντας την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μας. Επίσης τόνισαν πόσο σημαντικά ήταν για αυτούς τα επιμέρους ευρήματα όσο και η απόκτηση γενικής εικόνας της σύγχρονης θρησκευτικής ιστορίας της πόλης μας.

Η Διεύθυνση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων συγχαίρει τους μαθητές της Β΄Λυκείου για την ενεργή και βιωματική συμμετοχή τους στο 1ο Θεολογικό Μαθητικό Συνέδριο.
Τα αρχεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σχολείου www.iev.gr.