Αστροβραδιά στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας με αφορμή διάττοντες αστέρες

Από το 1ο Γενικό Λύκειο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών/τριων αλλά και εκπαιδευτικών του σχολείου μας έγινε το βράδυ της Τετάρτης 22/04/15 η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από την αυλή του  1ου ΓΕ.Λ. Βέροιας.

Η αφορμή για μια τέτοια συνάντηση στάθηκε η βροχή διαττόντων αστέρων-Λυρίδες-που ήταν αναμενόμενη το ίδιο  βράδυ. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν ήταν το μοναδικό που συνέβη μια και με το τηλεσκόπιο του σχολείου πραγματοποιήθηκε παρατήρηση της Σελήνης αλλά και του Δία ο οποίος συνοδευόταν από του δορυφόρους  Ιώ , Ευρώπη , Γανυμήδη και Καλλιστώ.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της μεγάλης Άρκτου βρέθηκε ο πολικός Αστέρας ο αστερισμός της Κασσιόπης και η θέση άλλων αστεριών όπως του Προκύων του Σύριου και του Κάστορα και Πολυδεύκη.

1o gel ver astrovradia2

Η αναζήτηση αυτή ήταν αρκετή για να ανοίξει η συζήτηση για το τι είναι οι διάττοντες αστέρες τι μετέωρα και τι μετεωρίτες. Τι είναι πλανήτες και σε τι διαφέρουν από τους αστέρες πόσο μακριά βρίσκονται τα διάφορα αστέρια πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως , πως κινούνται οι γαλαξίες ποια η μοίρα-εξέλιξη του ¨Ηλιου μας , πως τα ξέρουμε όλα αυτά; Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή τόσο που έκλεψαν τις εντυπώσεις από τους διάττοντες- οι οποίοι είχαν κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα -και αυτό έδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον που είχαν τα παιδιά του σχολείου μας για αυτά θέματα.

Ο καλός καιρός , η εξαιρετική αυλή του σχολείου αλλά και η διάθεση αλλά και η περιέργεια των παιδιών συνέθεσαν μια συναρπαστική βραδιά.

Να ευχαριστήσουμε τον κύριο Λεοντάκη για την βοήθεια και τις πληροφορίες που μας έδωσε καθώς και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτή την συγκέντρωση.

Ευχή όλων να έχουμε και άλλες τέτοιες βραδιές.”