ΕΛΜΕ: "Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα η εγκατάσταση του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στο κτίριο της ΕΠΑΣ"

aithoysa

Από την ΕΛΜΕ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: Σχετικά με την εξαγγελθείσα λειτουργία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, η ΕΛΜΕ Ημαθίας τονίζει τα εξής:

1) Εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της ΕΛΜΕ στο χώρο της Ειδικής Αγωγής με τη λειτουργία του νέου σχολείου, το ΦΕΚ ίδρυσης του οποίου χρονολογείται από το 2008.

2) Η επιλογή όμως του χώρου λειτουργίας στο κτίριο της πρώην ΕΠΑΣ Βέροιας, που έγινε χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς (ΕΛΜΕ, ΕΠΑΛ Βέροιας, Σύλλογο γονέων ΕΠΑΛ Βέροιας, κ.α.), δημιουργεί τα εξής σημαντικά προβλήματα:

α) Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ήδη, στη μεγαλύτερη έκτασή του, για τις ανάγκες του ΕΠΑΛ στο οποίο μεταφέρθηκαν και ειδικότητες και μαθητές της ΕΠΑΣ που καταργήθηκε. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στον πολύπαθο χώρο του ΕΠΑΛ κάθε τμήμα έχει τη δική του τάξη, χωρίς να γίνεται μάθημα σε αποθήκες και θεωρητικά μαθήματα σε εργαστηριακούς χώρους, όπως επίσης και χωρίς να μετακινούνται μαθητές λόγω έλλειψης αιθουσών.

β) Τα υπάρχοντα εργαστήρια επαρκούν οριακά μόνο για τους μαθητές του ΕΠΑΛ χωρίς την δυνατότητα περαιτέρω χρήσης τους.

γ) Η προοπτική για το ΕΠΑΛ είναι αυξητική καθώς από τη νέα σχολική χρονιά θα επαναλειτουργήσουν οι καταργημένες ειδικότητες.

3) Πάγια θέση της ΕΛΜΕ είναι η λειτουργία του οποιουδήποτε νέου σχολείου, που είναι ευπρόσδεκτη, να μη δημιουργεί πρόβλημα ή δυσλειτουργίες σε ήδη υπάρχοντα σχολεία. Επομένως θα πρέπει, μετά από μια πλατιά συζήτηση, να επιλεγεί κτίριο που θα επιτρέπει αφενός στο νέο ΤΕΕ να επιτελεί, χωρίς προβλήματα, το ρόλο του και αφετέρου να μην εμποδίζεται και πολύ περισσότερο να μην συρρικνώνεται άλλο σχολείο.

4) Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι, από κανέναν υπεύθυνο φορέα, για να ανασταλεί η λειτουργία, από τη νέα σχολική χρονιά, του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Αντίθετα να επιλεγεί άλλος χώρος από τους υπάρχοντες σε διάθεση στο Δήμο Βέροιας για εγκατάσταση και λειτουργία του, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί μοναδική επιλογή.

5) Η ΕΛΜΕ Ημαθίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ, πήγαινε σε αίθουσες του κτιρίου της ΕΠΑΣ, εν ώρα μαθήματος, χωρίς τη συνοδεία και εν αγνοία του διευθυντή του σχολείου, διακόπτοντας το μάθημα με τρόπο αυθαίρετο. Η αυταρχική αυτή πράξη προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους συναδέλφους του σχολείου.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας εκφράζοντας την καθολική στάση όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα των συναδέλφων του ΕΠΑΛ, όπως αυτή εκφράστηκε σε δύο συνεδριάσεις, καλεί το Δήμο Βέροιας και τη Διεύθυνση σε μια ανοιχτή συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ώστε να λειτουργήσει οπωσδήποτε από 1 Σεπτέμβρη το νέο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, με πλήρη στελέχωση και υποδομή".