Ο Ρόλος του Βιβλίου στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Με αφορμή την Ημέρα Βιβλίου, οι τάξεις του Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, "Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης", ασχολήθηκαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους με ποικίλες δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο.

Στο Νηπιαγωγείο η δασκάλα μίλησε στους μικρούς μαθητές σχετικά με τη σημασία των βιβλίων στην καθημερινότητά μας και αφού διάβασαν κάποια παραμυθάκια, οι μαθητές κατασκεύασαν σελιδοδείκτες πάνω στους οποίους έγραψαν με τη βοήθεια της δασκάλας "Αγαπώ το βιβλίο".

Στην Α' Δημοτικού η δασκάλα διάβασε στους μαθητές το παιδικό βιβλίο "Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας" που αφορά στο Ιράκ και στον πόλεμο εκεί, αλλά και στο μαγικό κόσμο των βιβλίων και στο πόσα αυτά μας προσφέρουν. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο πόσα χάνει κανείς κατά τη διάρκεια πολέμου, αλλά και στο ρόλο του βιβλίου κατά του πολέμου.

Στην Δ' Δημοτικού οι μαθητές επισκέφτηκαν με τον δάσκαλο το "άντρο" της λογοτεχνίας, τη βιβλιοθήκη του Δημοτικού, όπου ανέλυσαν από τι αποτελείται ένα βιβλίο κάθε είδους και ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις τους. Στη συνέχεια οι μαθητές πήραν τυχαία από ένα βιβλίο και αφού διάβασαν την περίληψή του και μίλησαν για τους συγγραφείς, πρότεινε ο καθένας από μία δικιά του πλοκή, ζωντανεύοντας έτσι τους ήρωες τις φαντασίας του.

Στην Ε' Δημοτικού οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα συζήτησαν για το αγαπημένο τους βιβλίο και τον συγγραφέα του και τέλος κατασκεύασαν σελιδοδείκτες.

Παράλληλα, οι Γ' και οι Ε' τάξεις πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, όπου κι εκεί ασχολήθηκαν με τα βιβλία και τα όσα μας προσφέρουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε απαραίτητα.

Ας μην ξεχνάμε τέλος τι έχει πει η Malala Yousafzai, κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης:
"Ας θυμηθούμε ότι ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένα παιδί κι ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο."