Επιδότηση στεγαστικών δανείων φέρεται να μελετά το Υπουργείο Οικονομικών

xrimata

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει πρόγραμμα επιδότησης των μηνιαίων δόσεων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ρυθμίσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει την εξασφάλιση ενός πακέτου από τον προϋπολογισμό ή από κοινοτικούς πόρους – και πάντα σε συμφωνία με την Τρόικα- το οποίο θα διοχετευτεί στα νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και πλέον αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται στους δανειολήπτες ένα εύλογο χρονικό όριο διευκόλυνσης, έως ότου να μπορέσουν να αυξήσουν εκ νέου τα εισοδήματα τους και να μην χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους, καθώς από τις αρχές του 2015 αναμένεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο ότι ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί λάθος να υπάρξει ένα κύμα κατασχέσεων, την στιγμή μάλιστα που στην κτηματαγορά επικρατεί υπερπροσφορά και αναιμική ζήτηση.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να έχει επισημάνει στους άμεσους συνεργάτες του ότι οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε διαχειριστές ακινήτων.

Πάντως με βάση το εν λόγο σχέδιο, για την χορήγηση του επιδόματος θα ισχύσουν αυστηρά εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, το οποίο θα δοθεί αποκλειστικά σε δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με την υποβολή των εφετινών δηλώσεων Ε9 υπάρχει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό.