«Σώζεται» το ελληνικό κρασί από το εμπάργκο της ρωσικής κυβέρνησης

Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ανακοίνωσε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης πως «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων». Το εμπάργκο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης θα έχει ισχύ από σήμερα για έναν χρόνο.

Εξάλλου, σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παν. Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία. Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση».