Τι ζητούν οι εμπλεκόμενοι με το ροδάκινο φορείς απο την πολιτεία

rodakino

Η Επιτροπή Παραγωγικών, Εμπορικών και Επαγγελματικών Φορέων Ροδάκινου Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κατέληξε στο εξής ψήφισμα που περιλαμβάνει τα αιτήματα της για το πλήγμα από το Ρωσικό Εμπάργκο. Αναλυτικά:

"Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ιδιαίτερα της χώρας μας που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανθρωπιστική κρίση.

Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα θα μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή και για το λόγο αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτός ο οικονομικός πόλεμος.

Ειδικότερα, η επιβολή του προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα του ροδακίνου, τον οποίο πλήττει στην μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου.

Έναν τομέα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι είχε κύριο προσανατολισμό την Ρωσική αγορά, στην οποία επενδύσαμε εκατομμύρια ευρώ προσαρμόζοντας σ' αυτήν τον παραγωγικό και εμπορικό μας μηχανισμό.
Έναν παραγωγικό τομέα που υπηρετεί με επιτυχία την στρατηγική της χώρας μας για εξαγωγές και εξωστρέφεια, που φέρνει συνάλλαγμα για να συντηρήσει χιλιάδες αγροτικές και εργατικές οικογένειες καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Έναν τομέα που οφείλουμε να προστατεύσουμε αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλους πεινασμένους και ανέργους κι άλλη δυστυχία στην ήδη υπάρχουσα.

Με όλη την υπευθυνότητα που διακρίνει εμάς που απομείναμε ζωντανοί, μέρος των ελάχιστων ενεργών φορέων και επιχειρήσεων της χώρας, απευθυνόμαστε στην Ελληνική Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι:

1. Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες.

2. Τα προϊόντα που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν, ακυρώθηκαν οι παραγγελίες και τα οποία δεν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε σε άλλες αγορές, απαιτούμε να καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να αποζημιωθούν πλήρως.

3. Επίσης, ζητάμε επιδότηση για τα προϊόντα τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους Συνεταιριστικούς και Εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.

4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις Ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.

5. Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.

6. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.

7. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.

8. Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους την νέα χρονιά, διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας".