UIA και διαδικασίες σχεδιασμού των δημόσιων χώρων

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από το Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τεύχος 702 (NEWSLETTER 25/08/2014, σελ. 3), ότι στην Εισήγησή τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στο Durban της Νότιας Αφρικής, οι διακεκριμένοι Έλληνες Αρχιτέκτονες κ. Ν. Φιντικάκης και Φ. Βαβύλη, που επανεξελέγησαν στο νέο 20μελές της Συμβούλιο, αναφέρονται και στο θέμα των δημοσίων χώρων, που ταλανίζει την πόλη μας τα τελευταία χρόνια.

Στην εισήγησή τους οι δύο επιστήμονες, ανάμεσα σε άλλα επίσης σημαντικά θέματα, όπως η ανεργία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων, δεσμεύθηκαν και για την «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΣ».

Ασφαλώς, με τον όρο «δημόσιος χώρος» εννοούνται τόσο οι ανοικτοί, ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι (πάρκα, πλατείες, χώροι στάθμευσης, ακτές κλπ.), όσο και οι κλειστοί δημόσιοι χώροι (κτήρια ειδικών χρήσεων: πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, πανεπιστημιακά συγκροτήματα κ. ά.), όλα χρηματοδοτούμενα από εθνικά και –στην περίπτωση της Ευρώπης – κοινοτικά κονδύλια.

Μετά απ’ αυτή την πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση και την υπερψήφισή της με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από το παγκόσμιο κοινό των αρχιτεκτόνων, κονιορτοποιούνται όλα τα προσχήματα των καθ’ ημάς τοπικών αυτοδιοικήσεων και οι μεθοδεύσεις τους για την παραγωγή μελετών δημοσίων χώρων (ανοικτών / κλειστών) με άλλους τρόπους και άλλες διαδικασίες, εκτός από την παραπάνω αναφερόμενη. Οι φορείς των τεχνικών (ΤΕΕ, κλαδικοί σύλλογοι κ. ά.) θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πιστή εφαρμογή αυτής της ψηφισμένης από την UIA αρχής στις συναφείς και συχνά αδιαφανείς πρακτικές της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και να απαιτούν τη συμμόρφωσή τους με την θεσμική και κοινοτική νομοθεσία, τις οποίες ουσιαστικά ερμηνεύει η δέσμευση των δύο εκπροσώπων μας στην κορυφαία συνάντηση των αρχιτεκτόνων. Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένη για αγώνες χρόνων, συχνά χωρίς καμιά στήριξη, με μόνη την πεποίθηση ότι το δίκαιο, αργά ή γρήγορα, θα επικρατήσει.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Αναστασία Μ. Πάπαρη
Διδάκτωρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Α.Π.Θ., 
Μάστερ Φιλοσοφίας στην Πολεοδομία Πανεπ. Λονδίνου (U.C.L., The Bartlett), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.