Ελεύθερο από τους δανειστές για άρση του ΕΦΚ στο κρασί

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης φαίνεται να δίνουν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να περάσει το επόμενο διάστημα νομοθετική διάταξη για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

 

Την εξέλιξη αυτή, είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνάντηση που είχε (27 Απριλίου) με την κλαδική συνεταιριστική οργάνωση αμπελουργικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, δείχνοντας μάλιστα τον ερχόμενο Αύγουστο ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (τα οποία ήδη μελετώνται) με προοπτική μηδενισμού του συντελεστή και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την σχετική διάταξη και οποία, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Πάντως προς την θετική αυτή εξέλιξη για άρση αυτού του στρεβλού μέτρου, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο, εκτός φυσικά από τις έντονες αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων και των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Η μειωμένη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου, δεδομένου ότι οι εισπράξεις στα φορολογικά έσοδα, που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα 55 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η επιβολή του φόρου 20 λεπτών το λίτρο (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη).

- Η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το υπόλοιπο σύστημα διακίνησης του κρασιού.

- Η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο λαθρεμπόριο του οίνου όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 65% της παραγόμενης ποσότητας.

- Η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώθηκε στο 4,2% που επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις.

Πηγή: http://www.agronews.gr