Ρώσος μεγιστάνας για το φυσικό αέριο σε Κιλκίς, Σέρρες και Βέροια

Άδεια διανομής φυσικού αερίου σε Κιλκίς, Σέρρες και Βέροια διεκδικεί ο Ρώσος μεγιστάνας, Λεονίντ Λεμπέντεφ, μέσω της εταιρίας του, Sintez Energy Europe Constructing Limited.

Πρόκειται για τη τρίτη επενδυτική κίνηση που εκδηλώνει ο μεγάλος επιχειρηματίας στην Ελλάδα, υποβάλλοντας ήδη αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η Sintez Energy Europe Constructing Limited, που εδρεύει στην Κύπρο και έχει υποκατάστημα στην Αθήνα, διεκδικεί να συστήσει Εταιρία Διανομής Αερίου σε μία περιοχή της Κ. Μακεδονίας στην οποία έχει σχετικά δικαιώματα η ΔΕΔΑ – Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, η ΡΑΕ θα εξετάσει το πενταετές πλάνο της ΔΕΔΑ κι αν δεν περιλαμβάνεται σε αυτό η ανάπτυξη δικτύου διανομής στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές τότε θα εγκρίνει τη σχετική άδεια αφού πρώτα ελέγξει την αρτιότητα του φακέλου της Sintez Energy Europe Constructing Limited.

Σημειώνεται ότι άλλες δύο εταιρίες συμφερόντων του Λεονίντ Λεμπέντεφ εκδήλωσαν ανάλογες επενδυτικές προθέσεις. Η μία από τη Sintez Green Energy Hellas, η οποία ζήτησε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή δόθηκε από τη ΡΑΕ.

Η μεγαλύτερη όμως επενδυτική απόπειρα έρχεται από τη Windows International Hellas και προβλέπει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ν. Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης μέχρι τη Γευγελή της FYROM. Η αίτηση άδειας που έχει υποβάλει στη ΡΑΕ δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Οι κινήσεις αυτές των εταιριών συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος μέσω της Sintez είχε διεκδικήσει πριν τέσσερα χρόνια, με την αστρονομική προσφορά του 1,9 δισ. ευρώ τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, δείχνουν ένα πολυεπίπεδο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά τεκταινόμενα στη χώρα μας και προφανώς διεκδικεί να λάβει θέση στις επερχόμενες εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.