Αποκέντρωση και “άνοιγμα” του Επιμελητηρίου Ημαθίας,στήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας

Εκδήλωση με κύριο θέμα, τη Νεανική και τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Αλεξάνδρεια, ο επιμελητηριακός συνδυασμός “Επιχειρηματική Ανανέωση” του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Μπίκα. Ήταν η δεύτερη θεματική εκδήλωση του συνδυασμού, μετά την εκδήλωση που έγινε στη Νάουσα με θέμα τον Τουρισμό και όπως τόνισε ο Γιώργος Μπίκας, η επιλογή των δύο πόλεων για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις, δείχνει τη θέληση και τον σχεδιασμό του συνδυασμού, να λειτουργήσει πλέον το Επιμελητήριο και στις περιοχές αυτές, να υπάρξει αποκέντρωση, να γίνει “ανοιχτό” για όλους, κάτι που μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτο.

 

“Στον ίδιο σχεδιασμό μας -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- εντάσσεται και η ίδρυση των δύο παραρτημάτων του Επιμελητηρίου, που προγραμματίζουμε άμεσα, στην Αλεξάνδρεια και στη Νάουσα” και εξήγησε ακριβώς τον τρόπο της δημιουργίας τους, διαφωνώντας εντελώς με το επιχείρημα κάποιων ότι “δεν χρειάζονται τα παρατήματα, επειδή η Βέροια είναι κοντά...”.

Παρόντες στην εκδήλωση της Αλεξάνδρειας (που έγινε στον χώρο του Trocadero), εκτός από υποψήφιους και φίλους του συνδυασμού, ήταν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του Δήμου Αλεξάνδρειας, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικά λόγια, για τη δηλωμένη πρόθεση του Γιώργου Μπίκα και του συνδυασμού του, να αποκεντρώσει τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Επιμελητήριο  θα συνεδριάζει τακτικά και εκτός Βέροιας, τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στη Νάουσα, σε συνεργασία με τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, που ήδη τους έχει ενημερώσει σχετικά. “Τα προβλήματα της ημαθιώτικης περιφέρειας, σε θέματα αγορών, παρεμπορίου κλπ είναι πολλά και είναι πολύτιμη μια τέτοια συμπαράσταση” τόνισαν πολλοί παριστάμενοι και ακολούθησε διάλογος σε σχέση με τη λειτουργία του Επιμελητηρίου και τις δυνατότητες που έχει. Αποτέλεσμα ήταν να δοθούν απαντήσεις για πολλά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αγορά της Αλεξάνδρειας, για τα οποία μέχρι σήμερα “δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, διότι το Επιμελητήριο ήταν μακριά μας” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.  

BikasAlex2 30Nov

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΡΙΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στην αρχική ομιλία του Γιώργου Μπίκα, για το κύριο θέμα της συνάντησης και σε σχέση με τη νεανική επιχειρηματικότητα, ο επικεφαλής της “Επιχειρηματικής Ανανέωσης” ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι πυρήνας ανάπτυξης για κάθε τοπική οικονομία, χρειάζεται στήριξη και ενθάρρυνση κι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός μας έχει μια σειρά προτάσεων που μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, συμβουλευτικά, για τη στήριξη και για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για κάθε ιδέα νεανικής επιχειρηματικότητας”. Ενώ παρουσιάζοντας τις προτάσεις του προγράμματος της “Επιχειρηματικής Ανανέωσης”, υπογράμμισε και τα εξής:

Πλήρης ενεργοποίηση της Υπηρεσίας μιας Στάσης. Μέσω του Επιμελητηρίου Ημαθίας δυνατότητα σύστασης ΟΕ, ΕΕ και ΙΚΕ εντός 14 ημερών, παραλαβή και έλεγχος δικαιολογητικών, προέλεγχος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, χορήγηση ΑΦΜ, καταχώρηση εταιρίας στο ΓΕΜΗ, δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φορολογικά και νομικά θέματα, για την έναρξη μιας επιχείρησης.

Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων: Πρόκειται για ολοκληρωμένη δομή υποστήριξης νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και startups επιχειρήσεων (δομή ανύπαρκτη σήμερα στο Επιμελητήριο Ημαθίας), με ισχυρή εξωστρέφεια και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, στα οποία παρέχονται εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και ενέργειες δικτύωσης με δυνητικούς επενδυτές.

Δίκτυο “Επιχειρηματικών Αγγέλων”. Μια καινοτόμος δράση μέσω της οποίας, γεφυρώνοντας τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με τις νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και στην Ημαθία δίκτυα επιτυχημένων επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται να μοιραστούν την εμπειρία τους και να επενδύσουν σε αυτές.

Διευκόλυνση εξωστρέφειας. Ενημέρωση και των νέων που θα ξεκινήσουν μια επιχείρηση, για ξένες αγορές, δυνατότητες επενδύσεων και εμπορίου, διμερείς σχέσεις, καθώς και για επικείμενες εμπορικές εκθέσεις-συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που μπορούν να τον ενδιαφέρουν, για το ξεκίνημα της επιχείρησής του.

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Τραπεζικού συστήματος. Καθιέρωση B2B (business to business) συναντήσεων χρηματοικονομικών συμβούλων με τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση όπως και με όλους τους επιχειρηματίες - μέλη μας, στα γραφεία του Επιμελητηρίου, για την παροχή συμβουλών σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με τις Τράπεζες (business plan- διεκδικήσεις- αντιπαραθέσεις).

Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct: Πληροφορίες, συμβουλές και απαντήσεις μέσω του Επιμελητηρίου, για προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Δημιουργία «έξυπνου» Internet Portal Επιμελητηρίου. Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και απλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες στους νέους που θα ξεκινήσουν μια επιχείρηση όπως και σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, δωρεάν λογαριασμός εταιρικού e-mail και mini website για κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση (παλιά ή νέα), e-learning, ηλεκτρονικά δελτία προσφορών - ζητήσεων και επιχειρηματικών συνεργασιών, διαγωνισμοί δημοσίου και προκηρύξεις κ.α.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ
ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκδήλωση και στο θέμα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, όπου ο Γιώργος Μπίκας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο γυναικείος ρόλος στην οικονομική ζωή της Ημαθίας, έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα θετικά και δυναμικά, μέσω του εμπορίου, των διαφόρων επαγγελμάτων της αγοράς και των επιχειρήσεων. Οι γυναίκες όλο και πιο συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τοπικής οικονομίας και το Επιμελητήριο Ημαθίας οφείλει να στηρίζει ουσιαστικά, τέτοιες προσπάθειες”.

Και σε σχέση με το πρόγραμμα του συνδυασμού της “Επιχειρηματικής Ανανέωσης” τόνισε: “Εκτός από όλα που προτείνουμε για τη νεανική επιχειρηματικότητα και για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων, ειδικά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στοχεύουμε στη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από γυναίκες,  σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα ενθαρρύνουμε με ξεχωριστές δράσεις την υπάρχουσα παρουσία των γυναικών στην αγορά. Όλα αυτά τα κάνουμε μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένου γραφείου (help desk) Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Με πλήρη ανάπτυξη εξειδικευμένων ομάδων δράσεων, για την υποστήριξη της Ημαθιώτικης γυναικείας επιχειρηματικότητας που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική και τη στηρίζουμε ουσιαστικά και όχι στα λόγια”.