Κατευθύνσεις για την ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων έδωσε στην Βέροια ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης (βίντεο)

Το Επιμελητήριο Ημαθίας διοργάνωσε ενημερωτικήημερίδα με θέμα: «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών» με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση. Ο κ. Κουρμούσης εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ενώ απάντησε ατομικά ερωτήματα του κοινού.

DSC 0654

Μιλώντας για το νόμο, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι έχει τρεις αρχές. Η πρώτη είναι ότι η κάθε επιχείρηση που μπαίνει στην ρύθμιση, πληρώνει για παλιά της χρέη μόνο από τα χρήματα που της περισσεύουν (έσοδα μείον έξοδα). Η δεύτερη αρχή είναι ότι στο τέλος της δεκαετίας, ότι περισσέψει από τις παλιές οφειλές διαγράφεται. Η τρίτη αρχή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει "κούρεμα" όταν υπάρχει ακίνητη περιουσία.

Αναφορικά με την διαδικασία εισόδου στην ρύθμιση, οι επιχειρηματίες μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να κάνουν την αίτησή τους. Υπάρχει αναλυτικός οδηγός για να προχωρήσουν την διαδικασία. Στην συνέχεια, την αίτησή τους την βλέπει ένας συντονιστής, ο οποίος καλεί αυτούς που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τον επιχειρηματία, γίνεται διαπραγμάτευση και στο τέλος ψηφίζουν. Αν το 60% των πιστωτών εγκρίνει την συμφωνία, η ρύθμιση προχωρά.

DSC 0656

Στις ερωτήσεις που έγιναν, πολλές αφορούσαν την συμπεριφορά των τραπεζών και συγκεκριμένα την απροθυμία τους να μπουν σε αυτή την διαδικασία. Ο κ. Κουρμούσης είπε ότι μέχρι το τέλος Γενάρη προσπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που υπήρχαν με τις τράπεζες (πχ νομοθεσία που να καλύπτει τους υπαλλήλους τραπέζης) και από εδώ και πέρα ο ρυθμός θα επιτυχυνθεί. Μάλιστα, από τον Μάη, οι τράπεζες θα στέλνουν οι ίδιες επιστολές σε πελάτες τους και θα τους καλούν να μπουν στην ρύθμιση.

Πριν την ενημέρωση του κ. Κουρμούση, η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη έκανε μια παρουσίαση της πορείας των "κόκκινων" δανείων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ενημέρωση του κ. Κουρμούση αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε: