Οι Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των γεύσεων … στη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

anima gefsis

Το Δίκτυο συνεργασίας MEDEAT συμμετείχε στην 30ή Έκθεση Τουρισμού ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2014, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 13-16 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη.

Στο περίπτερο 13 (stand 40-41) της Έκθεσης ένα δίκτυο συνεργασίας 18 περιοχών από 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία) με τον τίτλο «MedEat», που γενικότερο στόχο έχει τη δημιουργία γαστρονομικών διαδρομών και σχετικών τουριστικών πακέτων, κοινή προβολή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων αλλά και γενικότερα του πολιτισμού των γεύσεων, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου το απόγευμα, γαστρονομικά εργαστήρια με τη συμμετοχή ειδικού κοινού (σεφ, τουριστικοί πράκτορες και φορείς του τουρισμού).

Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων έγινε παρουσίαση των γαστρονομικών διαδρομών και δοκιμή γεύσεων που ο Σεφ Μιχάλης Καλαβρινός, είχε δημιουργήσει παντρεύοντας προϊόντα που παράγονται στις περιοχές μας (Κρήτη, Ημαθία, Κοζάνη, Φλώρινα και Κιλκίς) τα οποία προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες, παρουσιάζοντας παράλληλα τις αντίστοιχες διαδρομές που συνδέονται με τα προϊόντα των γεύσεων. Υπήρξε αρκετή συμμετοχή κοινού, με ερωτήσεις και προτάσεις. Το Σάββατο 14/11/2014 έγινε παρουσίαση παρασκευής της ημαθιώτικης πίτας (άνοιγμα φύλλου) και την Κυριακή της ναουσαίικης μάντζας από τοπική επιχείρηση, εδέσματα που προσφέρθηκαν συνοδευόμενα από τοπικούς οίνους και αντίστοιχες γεύσεις από την Κρήτη.

Την Παρασκευή σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Γερμανός, το ειδικό κοινό που συμμετείχε περιπλανήθηκε στις γαστρονομικές διαδρομές του Δικτύου, μέσα από τα αντίστοιχα τουριστικά πακέτα των περιοχών Ημαθία, Κοζάνη και Κρήτη.

Η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. ως εταίρος του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», που συγχρηματοδοτείται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων -Άξονας 4: Προσέγγιση LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 -2014 και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ «Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές», συμμετείχε στις παραπάνω εκδηλώσεις και στο περίπτερο του MEDEAT, ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τις εναλλακτικές προτάσεις γαστρονομικού τουρισμού που προσφέρει η Ημαθία.

Το βέβαιο είναι ότι ο επισκέπτης έφυγε από το περίπτερο του MedEat, διαπιστώνοντας τη συνεργασία φορέων από 4 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου και τη μαγεία των γαστρονομικών περιπλανήσεων σ' αυτές, ενώ διατυπώνει την επιθυμία να τις «γευτεί» σ΄ ένα από τα ταξίδια του.
Η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις της Ημαθίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσέφεραν τα προϊόντα τους (τοπικούς οίνους, τυροκομικά προϊόντα, γλυκά κουταλιού κ.ά) τα οποία αποτέλεσαν μέρος ή συνόδευαν το κύριο μενού.