Η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη εξηγεί τη φιλοσοφία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμιση οφειλών

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Business Manager στην εταιρεία ‘epidotin’ η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, είναι το πλέον κατάλληλο άτομο να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ένταξη στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. 

Από το 2008 είχαν αρχίσει οι πρώτες προβλέψεις ότι η ύφεση και οι επιπτώσεις της στο επιχειρείν θα ήταν επώδυνη, όπως και τελικά συνέβη. Στα μέσα του 2009, και παρατηρώντας ισολογισμούς εταιρειών σε συνδυασμό με τον δανεισμό τους, βλέπουμε πως τα προβλήματα άρχισαν να εντείνονται καθώς άρχισε και να μειώνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων. 

Για τους λόγους λοιπόν αυτούς έπρεπε να βρούμε λύσεις και για την αποπληρωμή των δανείων και από πλευρά των τραπεζών αλλά και από πλευράς των ίδιων των επιχειρήσεων, που σε πρώτη φάση και εφόσον δεν υπήρχαν τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ήταν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.

Σήμερα λοιπόν που μιλάμε, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, επηρεάζοντας κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, μηδενική τραπεζική ρευστότητα, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, capital controls, μνημόνια κλπ. 

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μπορούμε σήμερα να δώσουμε μεγάλη ανάσα στον ενδιαφερόμενο αφού όλες οι μεγάλες οφειλές, άνω των 20.000€, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις. Στη νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών εντάσσονται πλέον και οι νέες κατηγορίες οφειλών. Αναλυτικά όπως προβλέπεται το ηλεκτρονικό σύστημα στην νέα του έκδοση θα μπορεί να δεχτεί:

1. Νέες αιτήσεις

Α) με δυνατότητα υποβολής από αγρότες

Β) κριτήρια υπαγωγής οφειλετών με ημερομηνία 31-12-2017

Γ) οφειλές προς ρύθμιση που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31-12-2017

2. Αιτήσεις σε προσωρινή αποθήκευση

Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η αίτηση. Όλες οι αιτήσεις σε προσωρινή αποθήκευση όταν θα υποβληθούν οριστικά θα περιέχουν το σύνολο των δεδομένων που ανακτώνται αυτόματα και στις οφειλές προς ρύθμιση θα περιλαμβάνονται και αυτές που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31-12-2017.

3. Αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί οριστικά

Α) δυνατότητα επανυποβολής αιτήσεων που περατώθηκαν ως άκαρπες μετά από υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ότι επιθυμεί να συμπεριλάβει στη ρύθμιση οφειλές που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31-12-2017. 

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά και βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, προς το παρόν είναι σε αναμονή. Ωστόσο, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, άρθρο 8 παρ. 18, ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει την διαγραφή και επανυποβολή της αίτησης εφόσον επιθυμεί να συμπεριλάβει στη ρύθμιση οφειλές που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31-12-2017.

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία μας στην χρηματοοικονομική συμβουλευτική η ‘epidotin’, παρέχει στους πελάτες της ένα ολοκληρωμένο σύνολο συμβουλευτικών υπηρεσιών για όλα τα βήματα της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών επιχειρήσεων, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, νομικών και ειδικών συμβούλων ανά περίπτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας σας και το αίτημά σας στο email μας μαζί με τα στοιχεία της επιχείρησής σας

‘EPIDOTIN’
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τ.2331 0 22373
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.