Οριστική νομιμοποίηση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους. Ένα αίτημα των βιοκαλλιεργητών που γίνεται πράξη.

Δυνατότητα συμμετοχής στις εν λόγω αγορές έχουν αυστηρά οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Έτσι, ο καταναλωτής έρχεται σε άμεση επαφή και δημιουργεί διαπροσωπική σχέση με τον παραγωγό, αφού πωλεί ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στην αγορά παραγωγών, που βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα της εκμετάλλευσής του.

Επίσης, με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής των πωλούμενων στις αγορές προϊόντων, με την πρόβλεψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμεσότητας στην επαφή μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, προκειμένου οι πρώτοι να απολαμβάνουν αδιαμεσολάβητα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.